Svensk datorhistoria – 1980-talet

Under 1980-talet blev datorerna allt vanligare i hemmen. Den första PC:n lanserades i USA 1981 och med Macintoshdatorn 1984 blev det grafiska gränssnittet tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare.

Äldre dator där skärmen sitter ovanpå hårddisken
Foto: Ellinor Algin

IBM 5150 – den första PC:n

IBM lanserade sin första PC 1981 för att möta konkurrensen från Apple och deras framgångsdator Apple II. Modellen hette 5150 och blev en omedelbar succé – i slutet av 1983 hade företaget sålt 750 000 datorer. Då köptes PC:n främst av företag – det skulle dröja drygt ett decennium innan den gjorde sitt intåg i hemmen på allvar.

Flera datortillverkare började tillverka PC-datorer och idag är PC-systemet en standard.

Prestanda

IBM 5150:s prestanda var blygsamma med dagens mått. Processorn var en Intel 8088 med klockfrekvensen 4,77 MHz. Internminnet, eller det så kallade RAM-minnet, var på 16 kB.

Datorn hade ingen hårddisk – istället lagrades operativsystem, program och data på två 5,25-tumsdisketter som vardera rymde 160 kB.

Operativsystemen DOS OCH Windows

Det var inte bara PC-systemet i sig som hade betydelse för datorutvecklingen. IBM:s PC levererades med operativsystemet DOS (Disk Operating System) som utvecklades av Microsoft.

Enligt en överenskommelse fick Microsoft rätten att själva distribuera DOS. Senare utvecklade företaget operativsystemet Windows som idag levereras med i stort sett alla PC.

Rädslan för övervakningssamhället

Genom George Orwells roman 1984 från 1949 hade boktitelns årtal blivit synonymt med dystopiska visioner om ett framtida repressivt övervakningssamhälle. Under 1970- och 1980-talen hade de allt mer omfattande datorsystemen och databaserna bidragit till att öka farhågorna om att det var dit samhället var på väg. Datorerna användes i stor utsträckning för att administrera och kontrollera samhälle, företag och medborgare. Fortfarande var datorerna inte särskilt användarvänliga och de användes huvudsakligen av personer med specialkompetens inom organisationer med stora ekonomiska resurser.

Apple bryter ny mark med Macintosh

Under just det dystopiskt laddade årtalet 1984 lanserade företaget Apple sin första Macintoshdator och med den blev det grafiska gränssnittet och datormusen tillgänglig för massmarknaden. Datorn tog med detta ett gigantiskt kliv till att bli en teknik för vanliga människor och kunde därmed möjligen bli mindre hotfull.

I en epokgörande reklamfilm för den nya datorn påpekade Apple att 1984 med deras dator inte skulle bli som ”1984”, med en tydlig hänvisning till Orwells roman.

Det grafiska gränssnittet

Idén med ett grafiskt gränssnitt och en datormus introducerades första gången av den amerikanske uppfinnaren, forskaren och visionären Douglas Engelbart vid en presentation under en datorkonferens i San Fransisco i december 1968.

Han ledde ett forskarteam vid Stanforduniversitetet utanför San Fransisco, som arbetade med människa/dator-interaktion. Flera av medarbetarna började med tiden arbeta på företaget Xerox forskningsanläggning Xerox PARC, som invigdes 1970. Där utvecklade de en dator som kallades för Alto och som innehöll en rad av de idéer som de arbetat med vid Stanford. Datorn stod färdig 1974 men var dock inte en kommersiell produkt. Den användes mest internt av företaget samt på ett antal universitet. Xerox hade bestämt att inte satsa kommersiellt på datorer och efter ett besök på företaget kunde Apples VD och grundare Steve Jobs köpa rätten att använda och kommersialisera idén med det grafiska gränssnittet.

Den första Appledatorn som använde grafiskt gränssnitt var modellen Apple LISA som kom 1983 och hade ett nypris på cirka 10 000 dollar. Det gjorde att den var för dyr att köpa för de allra flesta privatpersoner. Istället blev det NASA som blev den största kunden av denna dåligt säljande dator.

Macintosh 128K, som kom 1984, var den första i Macintoshserien och hade ett nypris på cirka 2 500 dollar, det vill säga en fjärdedel av LISA:s pris. Med den ville Apple lansera datorernas version av Volkswagen, folkdatorn. Macintoshdatorn skulle med det lättarbetade grafiska gränssnittet och det förhållandevis låga priset vara både tekniskt och ekonomiskt tillgängligt för så många som möjligt.

Macintosh 128K har en inbyggd monokrom, svart/vit bildskärm av katodstråletyp. Datorn har även en inbyggd diskettenhet för 3,5-tumsdisketter. Processorn är en Motorola MC68000 med en klockfrekvens på 7,8336 MHz. RAM-minnet är, som namnet anger, 128 kB. Den första Macintoshdatorn hade ingen hårddisk. Programvarorna MacPaint och MacWrite kom med datorn. Operativsystemet System (sedermera Mac OS), som byggde på operativsystemet till LISA och i förlängningen Altodatorn, blev en stor framgång som sedan har tjänat som förebild för exempelvis Microsofts operativsystem Windows, vars första version släpptes till PC-datorer 1985.

Datormusen

Idag tar vi datormusen för given när vi sitter vid datorn, men så har det inte alltid varit.

Konceptet med en datormus presenterades inför publik för första gången 1968 av den amerikanske forskaren Douglas Engelbart. Engelbarts patent gick ut 1987, men då hade datormusen utvecklats på ett sätt som inte inkräktade på hans patent – vilket gjorde det närmast omöjligt att tjäna pengar på ett förnyat patent. Engelbart blev aldrig rik på sin skapelse.

Musen som han presenterade var ett ganska enkelt hembygge med två hjul som styrde markören på datorskärmen, ett för Y-axeln och ett för X-axeln. Engelbarts kollega Bill English utvecklade 1972 den kulstyrda musen när han börjat arbeta på företaget Xerox. Denna mus blev inte tillgänglig på marknaden förrän 1981 och ingick då som tillbehör till datorn Xerox Star.

Den första masstillverkade musliknande produkten blev istället en konstruktion av den svenske uppfinnaren Håkan Lans.

I Sverige nämns Håkan Lans ibland som datormusens uppfinnare. I början av 1970-talet uppfann han ett pekdon som var kopplat till en platta med ett rutnät av koppartråd. Tanken var att man skulle använda denna så kallade digitizer vid digitalisering av seismiska mätningar, men snart insåg Lans att den passade bra även för andra användningsområden.

Med digitizern kunde man med god precision göra förflyttningar i alla riktningar. Lans skapelse blev en kommersiellt gångbar produkt, som masstillverkades på licens av företaget Houston Instruments.

År 1981, lanserades den kulförsedda musen som tillbehör till datorn Xerox Star, för övrigt den första kommersiella datorn med grafiskt gränssnitt och ikoner. Den blev senare förebild till Macintoshdatorn, som innebar datormusens breda genombrott när den kom 1984.

Världens första bärbara persondator

Osborne 1 räknas som världens första bärbara dator – den väger 10 kilo! Den amerikanske entreprenören Adam Osborne arbetade först som skribent och gav 1975 ut en mycket populär bok om datorn som hobby. Han konstruerade Osborne 1 tillsammans med Lee Felsenstein och hade som målsättning att den skulle rymmas under en flygplansstol. I mars 1981 lanserades den, men fick ingen lysande kritik. Den kallades till exempel ”Kiseldalens fula ankunge”. Osborne 1 hade dock ett slagkraftigt pris och förhoppningen att den skulle bli en folkdator slog snabbt in. Succén var dock kortvarig. Redan i slutet av 1983 gick Osborne Computer Corp. i konkurs.

Osborne 1 såldes i början av 1980-talet i Sverige av företaget Multitech som i en annonskampanj skrev ”En perfekt allrounddator för dig som ofta befinner dig på resa. Den är liten och lätt, den väger bara 10 kg, ryms under flygplansfåtöljen eller nästan var som helst. Bekvämare kan det inte vara”.

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.