Svensk datorhistoria – 1970-talet

Under 1970-talet började datorerna bli så små och billiga att privatpersoner kunde köpa en egen dator. En av dessa datorer var Apples första masstillverkade och färdigmonterade dator – Apple II.

Äldre Mac-dator
Foto: Tekniska museets arkiv

På 1970-talet började man också kunna urskilja något av det IT-samhälle som världen var på väg in i.

Apple II – föregångaren till PC:n

Med Apple II från 1977 skapades ett helt nytt segment inom datorindustrin – persondatorn. Den var färdigmonterad, lätt att använda och hade ett pris som gjorde att privatpersoner kunde köpa den. Försäljningssuccén lade grunden till Apples kommande framgångar med Macintoshdatorn.

När Apple II lanserades hade den ingen bildskärm, utan man fick koppla den till en TV. Under åren tillverkades datorn i en rad olika modeller och det var först 1993 som Apple II-serien lades ner. Detta gör den till den Appledator som varit i produktion längst. I Tekniska museets föremålssamling har vi tre datorer ur denna serie: Apple IIc, Apple IIe och Apple II Europlus.

Se Appledatorer i våra samlingar på DigitaltMuseum

Den första Apple II:an hade en, jämfört med idag, mycket blygsam prestanda: 1 MHz processor och 4 kb RAM.

I mitten av 70-talet hade datorer funnits i Sverige i cirka tjugo år. Hemdatorn hade ännu inte uppfunnits, men människor utanför specialisternas skara började i allt högre grad komma i kontakt med datorer på arbetet och genom myndigheter. I en SIFO-undersökning från 1974 hade 95 % av de tillfrågade en åsikt om datoriseringen.

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.