No description found for the image i-backspgeln-hjul-bil-1600x600

I backspegeln

Se historiska ikoner som den första bilen som rusade fram på Stockholms gator, den första svensktillverkade brandbilen och Torsten Kreugers Bentley och återupplev även nostalgiska minnen bland vardagsbilar, mopeder och cyklar från olika generationer. Vi har en världsunik fordonssamling med några av de bäst bevarade exemplaren som finns av ikoniska fordon

Visste du att i början av 1900-talet fanns ett hundratal registrerade bilar i Sverige. Idag finns över fem miljoner. I Zero City – backspegeln kan du höra mer om de första fordonen och hur bilsamhället växte fram. Genom att förstå vilka problem bilarna löste och vilka nya utmaningar som de samtidigt skapade kan vi börja skapa en mer hållbar framtid tillsammans. Se några av museets historiska fordon som Sveriges första bil, T-Forden och 30-talets lyxåk som visas – här finns också cyklar, mopeder och en klassisk familjebil fullpackad för campingsemester. Genom att förstå vilka problem bilarna löste och vilka nya utmaningar som de samtidigt skapade kan vi börja skapa en mer hållbar framtid tillsammans. 

Ikoniska bilar

I Tekniska museets fordonssamling finns flera rariteter bilar, motorcyklar och mopeder. Bland annat hittar du Sveriges första bil, första bilen i Sverige som fick fortkörningsbot, första svenska tillverkade brandbilen och ägare till bilen som fick Sveriges första körkortet. Kort sagt så har vi många ”första” i museet. Här hittar vi inte bara historiska ikoner utan återupplever även nostalgiska minnen bland vardagsbilar, mopeder och cyklar från olika generationer.

Senast uppdaterad 25 oktober 2023.