Aktiviteter med Tekniska Museets Vänner

Här presenterar vi studiebesök och andra aktiviteter för Tekniska Museets Vänners medlemmar.

Hjärta av många små kugghjul

INSTÄLLT – Båttur med S/S Ejdern

Lördagen 18 maj

Svart vitt fotografi av ångfartyg

Lördagen 18 maj har Tekniska Museets Vänner bokat en specialtur med S/S Ejdern. Vi åker från Riddarholmskajen kl.13.00 och återkommer strax före kl.14.00. Den som önskar kan stanna kvar ombord och ansluta till ordinarie tur tillbaka till Södertälje, med möjlighet att kliva av vid Drottningholm.
Gert Ekström kommer att kåsera ombord under specialturen.
Under resan tillbaka till Södertälje, finns enklare försäljning ombord för den som inte vill ta med matsäck.
Specialturen kostar 50 kronor. För de som stannar ombord och fortsätter till Drottningholm eller Södertälje kostar det ytterligare 100 kronor. Betalning sker med kontanter eller swish.

S/S Ejdern är en museiförening och det står var och en fritt att betala mer än biljettpris eller lägga ett bidrag i fartygets bössa.
Ingen föranmälan krävs.
Skulle turen av någon anledning bli inställd, så kommer detta att meddelas på vår hemsida och på Instagram. Kolla därför en extra gång innan ni beger er till Riddarholmen.

Fixardag i Bastnäs

Lördagen den 11 maj

Tekniska museet äger 1800-tals-hakspelet i Bastnäs utanför Riddarhyttan. Det drevs av en kilometerlång stånggång, och länkade om kraften för att driva en gruvpump.

Kom och hjälp till att röja runt huset där spelet finns. En bra insats för museets anläggning, trevligt folk och trevlig lunch kan vi lova.

Du tar dig till Bastnäs på egen hand, men det finns möjligheter till samåkning. Anmäl dig till Johan Sundberg för ytterligare information samt lunchbeställning.

johansundberg192@hotmail.com

Ytterby Gruva – symposium och ceremoni

Lördagen den 27 april

Ytterby gruva, som är världsberömd utanför Sverige, har utsetts till Chemical Landmark av det europeiska kemistsamfundet EuChemS. Detta uppmärksammas med ett kort symposium och sedan båtfärd till en ceremoni på platsen (Resarö, Vaxholms kommun).

TMV:s medlemmar är inbjudna att delta och även besöka den sentida underjordiska gång som Försvaret tog upp på 1950-talet.

Se hela programmet och anmäl dig

Praktisk information och anmälan

  • Anmäl dig senast 16 april (följ länken ovan). Kryssa i att du tillhör TMV och även eventuella andra kryss.
  • Avgiften 250 kr betalas i förväg till TMV:s plusgiro: 49 24-7. Kom ihåg avsändarnamn.
  • Eventuell lunchpåse ska betalas kontant eller med Swish på plats.
  • Frågor? Kontakta Karsten, ordf, karsten@larsen.se eller 070–593 47 44

Exempel på tidigare aktiviteter

Guidad visning: Katarina Brandmuseum – Röde Hanen

22 januari 2019, klockan 18

Gammal brandvagn som dras av en häst

Produktbild från Ludwigsbergs Werkstad: Droska för brandsläckning. Foto: Tekniska museets arkiv

Museet visar föremål från brandkårens äldsta tid till slutet av 1800 talet, och vi tittar också på den toppmoderna utrustningen i Katarina brandstation. Vi får en mycket sakkunnig visning, och med Tekniska museets Gert Ekström som ”biträdande guide”.

Adress: Tjärhovsgatan 9, Södermalm. T-bana Medborgarplatsen

Besök på Kungliga vetenskapsakademien

12 november 2018, klockan 18

Vetenskapsakademien har sedan starten 1739 anskaffat eller genererat olika vetenskapliga samlingar. Det kan ha varit böcker till det som blev KVAB, eller arkiv efter organisationens egen verksamhet eller efter ledamöter, eller instrumentsamlingen, det tidigare Fysikaliska Kabinettet. Under besöket får vi kika bakom kulisserna på Vetenskapsakademien och fokusera särskilt på den senare samlingen.

Lilla Frescativägen 4A. Tunnelbana: Universitetet

Besök på Syvabs avloppsreningsverk vid Himmerfjärden

Tisdag den 9 oktober,  klockan 16

Syvab renar avloppsvatten från Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Södertälje och delar av Stockholm. Ett 55 km långt tunnelsystem mynnar ut i verket 54 meter under markytan. Slam och matavfall blir till biogas, som även uppgraderas till fordonsgas. Verket står inför en stor ombyggnad som beräknas vara klar 2024 för att klara högre reningskrav. Vi tas emot av VD Carl-Olof Zetterman och processchef Sara Söhr.

En tur med amfiebuss

19 september 2018 kl 18

Som medlem i TMV har du möjlighet att följa med på en specialchartrad tur med amfibiebussen Estelle.

Under resans gång kommer Max Ekwall att berätta om bussen och alla turer med svenska myndigheter innan bussen fick tas i ordinarie trafik. Bussen uppfyller säkerhetskraven för både buss och passagerarfartyg i en och samma förpackning. Den har testats och godkänts av svenska besiktningsorgan och Transportstyrelsen. Den är utrustad med all nödvändig säkerhetsutrustning och framförs av speciellt utbildad personal. Läs mer om bussen: https://oceanbus.se/

Besök på Trafik Stockholms ledningscentral för vägtrafiken

1 mars 2018 klockan 18.00

Vägtrafik börjar alltmer likna järnvägstrafik i komplexitet. Elektroniska skyltar, kameror, SOS, Polis, Räddningstjänst, Vägassistans, vägrapporter och information till allmänheten – spindeln i systemet är Trafik Stockholms ledningscentral. Läs mera på http://www.trafikstockholm.com

Vi kommer att under ca 1,5 timme att få veta mer om hur det fungerar.

Adress: Kristinebergs slottsväg 10 på Kungsholmen

Föredrag: Permobilen – från källarprojekt till miljardindustri

7 februari 2018 klockan 18, hörsalen på Tekniska museet

Ingenjör Sven Linnman, mångårig medarbetare till läkaren och entreprenören Per Uddén ger oss en intressant inblick i tillkomsten av den berömda rullstolen.

Linnman kom tidigt in i arbetet, bland annat med utvecklingen av det avancerade styrsystemet, som en gång testades på Hadrianus mur mellan England och Skottland. Vägen från prototyp till färdig produkt var lång och snårig, men med kunnande, energi och envishet kom till slut ett av världens mest avancerade förflyttningshjälpmedel fram till rörelsehindrades fromma.

Föredraget illustreras med bilder av de tekniska lösningar och varianter på prototypen som efter hand kom fram. Några moderna varianter av Permobiler kommer även att demonstreras.

Studiebesök på Stiftelsen Musikkulturens främjande

25 januari 2018

Stiftelsen Musikkulturens främjande (The Nydahl collection) brukar beskrivas som det andra musikmuseet. Samligen är privat och omfattar ett stort antal unika instrument varav flera är självspelande. Tekniska museets vänner får en specialvisning av instrumenten med tonvikt lagd på de självspelande instrumenten.

Vi ses på Riddargatan 35–37 klockan 17.30.

Besök hos Stockholms modelljärnvägsförening

Torsdag 7 december klockan 18.

TMV besöker Stockholms modelljärnvägsförening på Rosenlundsgatan 54. Besöket kostar 50 kronor som betalas på plats – både kort och kontanter fungerar. Föreningen ligger vid Södra station och buss 4 och 55 stannar i närheten. Titta gärna på deras hemsida http://www.smj.org./

Då brandmyndigheterna har synpunkter är deltagarantalet begränsat och anmälan sker till anmalan@tmv.a.se – först till kvarn gäller.

Visning: Att se världen – den fotograferande människan

Lördag 25 november klockan 10:30.

Samtidigt med utgivningen av Dædalus öppnades en utställning av några fotografiska klenoder ur Tekniska museets samlingar. För de medlemmar som inte kunde delta i vernissagen kommer Emilie Sabel, ansvarig både för boken och utställningen, att visa runt och berätta om de unika föremålen.

Som TMV-medlem får du ta med en gäst, som också går in gratis.

Ericssons forskningschef Sara Mazur: 5G – nästa teknikrevolution

Måndag 13 november klockan 13–14.30

Föreningen KTH X arrangerar ett besök hos Ericsson i Kista, där forskningschefen Sara Mazur talar om ”5G – nästa teknikrevolution”. Föranmälan krävs.

Läs mer och anmäl på: http://www.kth.se/foreningar/kthx/5G.pdf

Fler aktiviteter

Studiebesök till kraftstationen i Oscar-Fredriksborg

Lördag den 11 november klockan 11

Kraftstationen i Oscar-Fredriksborg har en fungerande dieselmotor (som drev generatorn) från 1910 och som vi får kika på. Anläggningen restaureras på ideell basis av Dieselgruppen: http://ksof.se.

Program

  • Lasse Carlsson och Dieselgruppen tar emot cirka kl.11 (vi inväntar SL-bussen)
  • Kort introduktion om fästningen
  • Körning av stora dieselmotorn och generatorn från 1910
  • Visning av övrig utrustning och samlingen av motorer
  • Gott om tid för att se sig omkring, fråga och prata

Anmäl dig genom att mejla anmalan@tmv.a.se, ange namn och antal. Begränsat antal platser, TMV-medlemmar har företräde. Vi skickar bekräftelse på att du har fått plats. Kostnad: Frivilligt bidrag.

Vägbeskrivning

På Rindö vid Oxdjupet, 300 meter norr om färjeläget mot Värmdö. Adress: Fortvägen, Vaxholm.

Med bil: Färja från Vaxholm eller Värmdö. Parkering direkt utanför fästningen. Från Vaxholm hel och halv timme, från Värmdö 10.54.

Med SL: Buss 688 från Söderhamnsplan i Vaxholm klockan 10.55 till Oscar-Fredriksborg (framme 11.16). Buss 670 från Östra station till Vaxholm en gång i halvtimmen, exempelvis klockan 9.50 (framme 10.33). Några minuters promenad efter Oxdjupet.

Kontaktperson: Johan Sundberg, Programutskottet

Skansen bakom kulisserna – studiebesök

Onsdagen 19 april klockan 16–18

Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, grundades 1891 av Artur Hazelius och cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. Bygg- och fastighetsavdelningen visar några platser som vanligtvis inte är öppna för besökare: vinden på Skogaholms herrgård, Skansenberget, Lill-Skansen, Ölandskvarnen samt Sollidenscenen med tekniken under scenen (reservation för ändringar).

Tid och plats

Samling onsdag 19 april 2017 klockan 15.45 utanför Skånska Gruvan, Rosendalsvägen 14.
(Kaffe med goda kakor kan med fördel intagas innan på Café Flickorna Helin & Voltaire som ligger ovanpå Skånska Gruvan.)

Anmälan – begränsat antal platser

Anmäl senast 6 april genom att mejla halj@nynas.com (eller ring/SMS:a klockan 18–19: 070-6011949) och uppge namn och telefon.

Endast TMV-medlemmar (lottning vid överteckning). De som får en bekräftelse på deltagande betalar 100 kronor/person senast 9 april till TMV:s plusgiro 49 24-7 med uppgift om namn och telefon.

Ansvarig från TMV: Håkan Ljungqvist

Studiebesök på Hagströmerbiblioteket

2 februari 2017

Hagströmerbiblioteket rymmer en unik samling medicinhistoriska skrifter men även en stor mängd metallurgica och andra vetenskapliga ämnen.

Vi har bokat en visning för Tekniska Museets Vänner och antalet deltagare är begränsat – endast TMV-medlemmar, inga gäster.

Anmälan

Kostnaden är 160 kr per deltagare. I princip fulltecknat, men ring Karsten på telefon: 070-5934744 och hör efter. Betala sedan in 160 kr på TMV plusgiro 49 24-7.

Tid: 2 februari 2017 klockan 18
Plats: Haga tingshus. Buss 57 och 515, hållplats Haga Södra. Parkering för bilar finns (ingen avgift innanför staketet). Haga tingshus, Annerovägen 12, 169 70 Solna

Läs mer om Hagströmerbiblioteket

Senast uppdaterad 15 maj 2019.