Aktiviteter med Tekniska Museets Vänner

Här presenterar vi studiebesök och andra aktiviteter för Tekniska Museets Vänners medlemmar.

Hjärta av många små kugghjul

Studiebesök på Stiftelsen Musikkulturens främjande

25 januari 2018

Stiftelsen Musikkulturens främjande (The Nydahl collection) brukar beskrivas som det andra musikmuseet. Samligen är privat och omfattar ett stort antal unika instrument varav flera är självspelande. Tekniska museets vänner får en specialvisning av instrumenten med tonvikt lagd på de självspelande instrumenten.

Vi ses på Riddargatan 35–37 klockan 17.30. Besöket kostar 70 kronor per person och betalas på plats med kontanter eller via Swisch. Museet tar inte kort. Då antalet platser är begränsat krävs föranmälan till anmalan@tmv.a.se senast 23 januari.

Föredrag: Permobilen – från källarprojekt till miljardindustri

7 februari 2018, hörsalen på Tekniska museet

Ingenjör Sven Linnman, mångårig medarbetare till läkaren och entreprenören Per Uddén ger oss en intressant inblick i tillkomsten av den berömda rullstolen.

Linnman kom tidigt in i arbetet, bland annat med utvecklingen av det avancerade styrsystemet, som en gång testades på Hadrianus mur mellan England och Skottland. Vägen från prototyp till färdig produkt var lång och snårig, men med kunnande, energi och envishet kom till slut ett av världens mest avancerade förflyttningshjälpmedel fram till rörelsehindrades fromma.

Föredraget illustreras med bilder av de tekniska lösningar och varianter på prototypen som efter hand kom fram. Några moderna varianter av Permobiler kommer även att demonstreras.

Tidigare aktiviteter

Besök hos Stockholms modelljärnvägsförening

Torsdag 7 december klockan 18.

TMV besöker Stockholms modelljärnvägsförening på Rosenlundsgatan 54. Besöket kostar 50 kronor som betalas på plats – både kort och kontanter fungerar. Föreningen ligger vid Södra station och buss 4 och 55 stannar i närheten. Titta gärna på deras hemsida http://www.smj.org./

Då brandmyndigheterna har synpunkter är deltagarantalet begränsat och anmälan sker till anmalan@tmv.a.se – först till kvarn gäller.

Visning: Att se världen – den fotograferande människan

Lördag 25 november klockan 10:30.

Samtidigt med utgivningen av Dædalus öppnades en utställning av några fotografiska klenoder ur Tekniska museets samlingar. För de medlemmar som inte kunde delta i vernissagen kommer Emilie Sabel, ansvarig både för boken och utställningen, att visa runt och berätta om de unika föremålen.

Som TMV-medlem får du ta med en gäst, som också går in gratis.

Ericssons forskningschef Sara Mazur: 5G – nästa teknikrevolution

Måndag 13 november klockan 13–14.30

Föreningen KTH X arrangerar ett besök hos Ericsson i Kista, där forskningschefen Sara Mazur talar om ”5G – nästa teknikrevolution”. Föranmälan krävs.

Läs mer och anmäl på: http://www.kth.se/foreningar/kthx/5G.pdf

Studiebesök till kraftstationen i Oscar-Fredriksborg

Lördag den 11 november klockan 11

Kraftstationen i Oscar-Fredriksborg har en fungerande dieselmotor (som drev generatorn) från 1910 och som vi får kika på. Anläggningen restaureras på ideell basis av Dieselgruppen: http://ksof.se.

Program

  • Lasse Carlsson och Dieselgruppen tar emot cirka kl.11 (vi inväntar SL-bussen)
  • Kort introduktion om fästningen
  • Körning av stora dieselmotorn och generatorn från 1910
  • Visning av övrig utrustning och samlingen av motorer
  • Gott om tid för att se sig omkring, fråga och prata

Anmäl dig genom att mejla anmalan@tmv.a.se, ange namn och antal. Begränsat antal platser, TMV-medlemmar har företräde. Vi skickar bekräftelse på att du har fått plats. Kostnad: Frivilligt bidrag.

Vägbeskrivning

På Rindö vid Oxdjupet, 300 meter norr om färjeläget mot Värmdö. Adress: Fortvägen, Vaxholm.

Med bil: Färja från Vaxholm eller Värmdö. Parkering direkt utanför fästningen. Från Vaxholm hel och halv timme, från Värmdö 10.54.

Med SL: Buss 688 från Söderhamnsplan i Vaxholm klockan 10.55 till Oscar-Fredriksborg (framme 11.16). Buss 670 från Östra station till Vaxholm en gång i halvtimmen, exempelvis klockan 9.50 (framme 10.33). Några minuters promenad efter Oxdjupet.

Kontaktperson: Johan Sundberg, Programutskottet

Skansen bakom kulisserna – studiebesök

Onsdagen 19 april klockan 16–18

Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, grundades 1891 av Artur Hazelius och cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. Bygg- och fastighetsavdelningen visar några platser som vanligtvis inte är öppna för besökare: vinden på Skogaholms herrgård, Skansenberget, Lill-Skansen, Ölandskvarnen samt Sollidenscenen med tekniken under scenen (reservation för ändringar).

Tid och plats

Samling onsdag 19 april 2017 klockan 15.45 utanför Skånska Gruvan, Rosendalsvägen 14.
(Kaffe med goda kakor kan med fördel intagas innan på Café Flickorna Helin & Voltaire som ligger ovanpå Skånska Gruvan.)

Anmälan – begränsat antal platser

Anmäl senast 6 april genom att mejla halj@nynas.com (eller ring/SMS:a klockan 18–19: 070-6011949) och uppge namn och telefon.

Endast TMV-medlemmar (lottning vid överteckning). De som får en bekräftelse på deltagande betalar 100 kronor/person senast 9 april till TMV:s plusgiro 49 24-7 med uppgift om namn och telefon.

Ansvarig från TMV: Håkan Ljungqvist

Studiebesök på Hagströmerbiblioteket

2 februari 2017

Hagströmerbiblioteket rymmer en unik samling medicinhistoriska skrifter men även en stor mängd metallurgica och andra vetenskapliga ämnen.

Vi har bokat en visning för Tekniska Museets Vänner och antalet deltagare är begränsat – endast TMV-medlemmar, inga gäster.

Anmälan

Kostnaden är 160 kr per deltagare. I princip fulltecknat, men ring Karsten på telefon: 070-5934744 och hör efter. Betala sedan in 160 kr på TMV plusgiro 49 24-7.

Tid: 2 februari 2017 klockan 18
Plats: Haga tingshus. Buss 57 och 515, hållplats Haga Södra. Parkering för bilar finns (ingen avgift innanför staketet). Haga tingshus, Annerovägen 12, 169 70 Solna

 

Läs mer om Hagströmerbiblioteket

Senast uppdaterad 8 januari 2018.