Välkommen att delta på en studiedag om rymden på Tekniska museet.

Studiedag – rymden och jorden

Under en dag med föreläsningar och workshops gör vi en djupdykning i rymden. Studiedagen är gratis men du bekostar din egen lunch.

Program och praktisk information

 • 09.30 – 10.00 Lätt frukost, med kaffe och macka.
 • Välkommen!  Presentation av tema, bakgrund och sammanhang. Perina Stjernlöf, Rymdstyrelsen och Mariana Back, Intendent på Tekniska.
 • Om CanSat, en tävling med forskningsinriktning
 • ”Risky Business in Space”
  Everyone knows that space travel is a dangerous enterprise with, fortunately, more successes than failures. This illustrated presentation (in English) will highlight both well-known and lesser known examples of those missions that didn’t go quite as planned. Tom Callen, Lecturer, Astronomer & Producer with a solid background in larger Planetariums.
 • 11.30 – 12.30 Lunch på egen bekostnad, på någon av Museiparkens lunchrestauranger, alla på 3-4 min avstånd.
 • 12.30 – 15.00 Workshops (inklusive ”gofika”). Se detaljerat program nedan.
 1. Rymd med alla sinnen (för lärare i åk F-3)
 2. AstroPi (för lärare i åk 4-6)
 3. En resa till rymden med Scratch och Makey Makey (för lärare i åk 7-9)
 4. CanSat (för lärare i gymnasiet)
 • Summering, utvärdering och avslutning

Datum: fredag 29 november
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: anmäl dig här (välj vilken workshop du vill delta på i samband med anmälan)
Övrigt: Kostnadsfritt. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Workshops

Du väljer vilken workshop du vill delta på i samband med anmälan. Observera att några workshops kräver en del förberedelse samt att du tar med egen dator, se detaljer under respektive workshop.

1) Rymd med alla sinnen (för lärare i åk F-3)

Om att arbete med rymd – och miljö med barn som är små. Seminarium och workshop. Inslag av musik och skapande, samt digitalitet i Maker-anda och rymdprogrammering med Dash. Vi presenterar bland annat utbildningskoncept från Nordic ESEROS med väl beprövade i norska ”Barnehage”.

Dash är på hemligt uppdrag till Uranus. Med sig har han några magiska rymdstenar som han måste lämna på planeten. Men Dash har tappat bort sig på vägen till Uranus och nu kan bara hans kompis Dot styra honom på rätt kurs!

Workshopledare: Mariana Back, vetenskapskommunikatör och intendent, Tekniska tillsammans med Sofia Winerdal, utbildningsledare på Hands On Science.

2) AstroPi (för lärare i åk 4-6)

Kommunicera med astronauterna på ISS med ett program som ni skriver i klassrummet! Vi lär oss att skicka en hälsning till astronauterna och läsa av innetemperaturen på ISS. Vi använder oss av programspråket Python men inga förkunskaper krävs.

För att kunna göra detta i klassrummet krävs datorer med internetuppkoppling. Under genomgången på Tekniska har du möjlighet att låna dator.

Workshopledare: Frida Hallman, erfaren pedagog på 2047 Science Center.

3) En resa till rymden med Scratch och Makey Makey (för lärare i åk 7-9)

I denna workshop kommer vi programmera vårt eget rymdspel i Scratch (www.scratch.mit.edu). Vi kommer behandla grundläggande blockprogrammering samt använda villkor och variabler. När spelet sen är klart ska vi bygga en fysisk spelkontroll med hjälp av en Makey Makey. En Makey Makey är ett litet kretskort som gör det möjligt att styra en dators tangenter genom ledande material. Så häng med och konstruera ett digitalt rymdspel med programmering och din egen spelkontroll för att styra spelet med en Makey Makey. Medtag egen dator (PC, Mac eller Chromebook).

Workshopledare: Richard Duncan, utvecklingspedagog, Hands-On Science AB

4) CanSat (för lärare i gymnasiet)

Prova på CanSat och få en chans att komma igång med arbetet att tillsammans med din klass konstruera en fungerande mikrosatellit. Här får du möjlighet att stifta bekantskap med ett kontrollerkort (Arduino) och programmera det så att det utför olika mätningar och aktiviteter. Med ett antal olika sensorer för bland annat temperatur, tryck och accelerometer, ges en bra ingång till hur en CanSat blir till. Du får själv programmera och testa satellitprototypens funktioner. Datorvana krävs men du behöver inte ha några speciella förkunskaper i programmering.

Workshopledare: Tomas Wallgren, förstelärare i Fysik, på Tibble Gymnasium, Täby

Inspirationskväll

Passa på att delta på vår inspirationskväll för lärare om rymden och jorden den 28 november.

Studiedagen arrangeras av Tekniska museet i samarbete med Rymdstyrelsen, Nordic ESERO och Hands On Science.

Senast uppdaterad 15 oktober 2019.