Skrattande pojke kommer ut ur mörkt rum.

Uppdrag: MiniMind – för elever som inte läser själva

Detta uppdrag är anpassat för förskolan och barn som inte läser på egen hand. I en lekfull och interaktiv science center-miljö får barnen med hjälp av uppdragskort prova sina sinnen, skapa med olika tekniker, vara fysiskt aktiva, prata om rymden och träna sitt minne. Barnen får också ta sig igenom en hinderbana, hitta i mörker, bygga sitt drömhus eller en stadig bro.

Centrala teman: rörelse, rymden, ljud, syn, skapa och bygg.

Uppdraget består av en introduktion i cirka 15 minuter och uppgifter att lösa på egen hand med gruppen. Totalt beräknad tidsåtgång är en timme.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

• Vi utvecklar vår nyfikenhet, lust och förmåga att leka och lära genom att utmana våra sinnen, vårt minne och vår koordination med hjälp av interaktiv teknik.
  • Vi utvecklar självständighet och tillit till vår egen förmåga.
  • Vi utvecklar vår förmåga att fungera enskilt och i grupp.
  • Vi utvecklar vår motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning.
  • Genom att leta och följa ett bestämt spår i utställningen utvecklar vi vår förståelse för rum, form, läge och riktning.
  • Vi utvecklar vår förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker.

Uppdragen på läsplatta

Alla uppdragen till MegaMind finns även i en digital version där du får texten uppläst. Låna en läsplatta och ge dig ut i utställningen, undersök och utforska på egen hand eller tillsammans med andra. Ange att du vill boka läsplatta i samband med att du bokar ett uppdrag i skolbokningen. Läsplattorna har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind. Begränsat antal, max 8 elever kan använda läsplatta samtidigt, först till kvarn gäller.

Ljudspår i MegaMind

Utforska MegaMind med hjälp av ett ljudspår. Sätt på dig hörlurarna, tryck på ”forward” och ge dig ut i utställningen. Det passar bra att gå två och två och stanna då och då för att undersöka de utställningsmontrar som rösten i ditt öra har beskrivit för dig. Stanna upp och resonera med varandra. Ljudspåret är 40 minuter långt. Du bokar programmet, högtalarna och Mp4-spelaren genom att maila skolbokning@tekniskamuseet.se. Ljudspåret har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind.

Visa mer

Boka uppdraget

Förskolan 3–6 år
Max 32 barn
Pris: 500 kr

Boka

Uppdrag Funkis

För elever med funktionsvariationer
Max 12 elever
Pris: 500 kr + 50 kr/elev

skolbokning@tekniskamuseet.se

Boka uppdrag för särskola

Särskola åk F–gy
Max 32 elever
Pris: 1 500 kr

Boka

MegaMind Funkis

En onsdag varje månad håller vi MegaMind extra öppet så att skolgrupper med olika funktionsvariationer kan besöka science center-utställningen i lugn och ro.

Läs mer om Funkis

Senast uppdaterad 20 december 2019.