Två flickor och en pedagog undersöker förpackningar.

Packa – design för hållbarhet

I Packalabbet i MegaMind tittar vi närmare på papper som förpackningsmaterial, dess egenskaper och funktioner – idag och i framtiden. Eleverna får utveckla egna smarta och hållbara förpackningsprototyper av papper och vi testar och utvecklar till exempel hållfasthet hos deras förpackningar. Bokningsbart till och med 31 augusti 2017.

Centrala teman: Materiallära, Förpackningskonstruktion

Paket för helklass

Boka workshop och valfritt uppdrag i MegaMind (du väljer detta i bokningsprocessen). Halva klassen startar med workshop, medan den andra halvan går på uppdrag i MegaMind. Därefter byter grupperna.

I Packa – design för hållbarhet får eleverna tillfälle att utveckla sina kunskaper inom materiallära och teknisk konstruktion, med papper och förpackningar som exempel. Arbetet leds av en museipedagog i en inspirerande lärmiljö med hjälp av exempel, material och redskap som används i den verkliga pappers- och förpackningsindustrin.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

Materiallära

  • Vi lär oss om materialet papper – dess funktion, förmågor och användbarhet. Genom att testa och bygga med olika pappersmaterial.
  • Vi lär oss om hur användningsområdet för papper har utvecklats över tid och kommer kunna förändras i framtiden.

Innovationsprocessen

  • Vi lär oss hur man går från problem via idé till färdig produkt, genom att prova de olika stegen i en innovationsprocess, t ex prototypsbygge.
  • Genom att skapa en förpackning utifrån ett givet uppdrag lär vi oss att skapa lösningar på problem utifrån en förutbestämd målgrupp, situation och material.
  • Vi lär oss hur man provar och vidareutvecklar en produkt, genom att prova våra förpackningars egenskaper och göra förbättringar.

Hållbar utveckling

  • Vi lär oss om material och förpackningsutvecklingens roll och påverkan på miljön för att skapa ett hållbart samhälle.
  • Vi lär oss om papprets miljökonsekvenser och miljöfördelar samt återvinningsförmågor.

Begrepp

  • Vi lär oss om begrepp som Prototyp, Hållfasthet, Kub och Tetra.
Visa mer

Boka workshop

Årskurs 1 – 9

Max 16 elever

Workshop 60 min: 1 500 kr

Boka

Workshop och uppdrag i MegaMind

Max 32 elever

Total tidsåtgång: 2,5 timmar

Pris: 2 900 kr

Boka

MegaMind Funkis

En onsdag varje månad håller vi MegaMind extra öppet så att skolgrupper med olika funktionsvariationer i lugn och ro kan besöka science centret.

Läs mer om Funkis

Kopplingar till läroplaner

Årskurs 1–3

Årskurs 4–6

Årskurs 7–9

Senast uppdaterad 26 juni 2017.