Man springer på mars

Foto: Empire

Koloni på Mars

Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har den tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa möjlig.

Alla dagliga rutiner, så som att äta, gå på toa, sova, och klä på sig behöver omprövas och göras på nya sätt. En stor del av våra förberedelser för ett liv på Mars handlar även om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser. Att minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga klimat.

I en koloni på Mars måste vi tänka hållbart. Från början.

I workshopen får eleverna skapa en hållbar koloni på den röda planeten Mars. Eleverna delas in i grupper och får varsitt uppdrag att lösa. Lösningen på uppdraget kommer vara en pusselbit med hållbara lösningar för ett samhälle på Mars. Målet är att pusselbitarna tillsammans bidrar till ett mer hållbart samhälle med nödvändiga funktioner. Lyckas vi?

Visningen anpassas i innehåll och nivå efter åldersgrupp.

Läs mer om utställningen Moving to Mars här

Ska vi verkligen flytta till Mars?

Vårt andra skolprogram kopplat till Moving to Mars handlar om huruvida vi verkligen ska sikta på att flytta till Mars – eller om vi istället ska rädda den planeten vi redan bor på.

Läs mer om ”Ska vi verkligen flytta till Mars?”

Paket för helklass

Workshop Koloni på Mars går att boka för 16 eller 32 elever (helklass). Bokar ni helklassalternativet så börjar hälften av eleverna med workshop medan andra halvan utforskar utställningen Moving to Mars på egen hand, därefter byter grupperna.

Skolprogram på distans

Har du inte möjlighet att åka till museet? Det här skolprogrammet erbjuds även på distans. Kontakta skolbokningen på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer info.

Koppling till kursplanerna

Moving to Mars berör innehåll i kursplanerna för fysik, biologi, teknik, och naturvetenskap. Läs mer om hur genom att klicka på ”Visa mer” här nedanför.

Våra paket

Boka

Årskurs 4–9.
Max 16 elever
Workshop 60 min: 1 500 kr (inget inträde tillkommer)

Boka paketet

Boka

Årskurs 4-9
Max 32 elever.
Workshop 2 x 60 min: 3 000 kr
(inget inträde tillkommer)

Boka paketet

Senast uppdaterad 11 november 2021.