No description found for the image lilla-horsalen-1900x600

Tekniska Museets Vänner presenterar föredrag om lasersystem med Ove Steinvall

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Föreläsningen ingår i Tekniskas entrébiljett

Från att främst användas för avståndsmätning och vapenstyrning till att numera användas som skydd av flygande plattformar mot robothot. Det har hänt en hel del i lasersystemets utveckling och Ove Steinvall besöker Tekniska den 8 december för att berätta mer.

Ove, forskningschef på FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) har jobbat med lasersystem i över 50 år. I hans föredrag berättar han om hur lasern utvecklades främst för avståndsmätning och vapenstyrning men även för att lysa upp och peka ut mål i mörker. Numera används laser i ett stort antal tillämpningar som skydd av flygande plattformar mot robothot, i ett flertal andra motmedelstillämpningar samt som laserradar för att  bland annat ge en bättre upplösning av mål än vad en mikrovågsradar kan ge.

Fiberkommunikation blev också en mycket viktig tillämpning av lasern och möjliggjorde förbättrade prestanda i kommunikation och internets framväxt. Under föredraget beskrivs ett stort antal tillämpningar av lasersystem, såväl militärt som civilt. De civila tillämpningarna anses idag som mest drivande för den tekniska utvecklingen inom området.

När: torsdagen 8 december
Tid: klockan 18.00
Plats: Lilla hörsalen

Senast uppdaterad 8 december 2022.