Lördagen den 26 september är det fullt rymdfokus på Tekniska museet.
Det kommer att bli en rymddag att minnas då vi kommer visa rymdinstrument som Institutet för rymdfysik, IRF, byggt för NASA:s rymdfarkost Cassini, ha flera rymdforskare med oss på plats, även Rymdsällskap och rymddans med Kulturskolan!
Vår restaurang har under helgen ett café – ett satellitcafé – öppet även i våra serviceytor, för att ytterligare sprida ut våra besökare i våra stora ytor. Där serveras bland annat pannkakor, varmkorv, kaffe och bakverk. I vår ordinarie restaurang finns precis som vanligt det vanliga lunchutbudet.
Flera delar av Rymddagen på Tekniska museet livesänds tillsammans med Astronomins dag och natt. Här hittar du livesändningen!
Den 15 september 2017 hade Cassini avverkat totalt 22 passager rakt igenom det lilla gap som finns mellan Saturnus innersta synliga ring och samtidigt mycket nära planeten Saturnus. Så nära att den passerade rakt igenom de övre delarna av Saturnus atmosfär.
Det visade sig att även Saturnus atmosfär är fylld av organiska och laddade dimpartiklar som utgör en beståndsdel till en mycket komplex organisk kemi.
Rymdäventyret avslutades enligt plan med att den amerikanska rymdorganisationen NASA lät styra Cassini in i Saturnus gasmassor för att brinna upp.
Under Astronomins dag finns möjligheten att se en kopia av IRF:s instrument från Cassini, höra mer om rymdäventyret och ta del av de unika forskningsresultaten och träffa flera rymdforskare. IRF kommer överlämna instrumentet kl.11.15 till Tekniska museets samlingar som en del av svensk rymdhistoria. Det är första gången någonsin som instrumentet visas upp för allmänheten. Missa inte detta! (livesänds via Astronomins dag och natt).
Visste du att Sverige och Institutet för rymdfysik, IRF, även ansvarar för två av tio instrument på den europeiska rymdorganisationen ESA:s kommande Jupiterfarkost? De har de kryptiska namnen PEP (Particle Environment Package) och RPWI (Radio & Plasma Wave Investigation) och båda är ett resultat av omfattande internationella samarbeten koordinerade av IRF i Kiruna respektive Uppsala.
Medverkande:
Docent Jan-Erik Wahlund, forskare, Institutet för rymdfysik och huvudansvarig för RPWI på JUICE
Dr. Michiko Morooka, forskare, Institutet för rymdfysik
Christian Stadius, Avdelningschef, Kunskap och Samlingar, Tekniska museet
Moderator: Linda Sandberg, Programansvarig, Tekniska museet
Plats: Flyghyllan, Maskinhallen. Livesänds! Klicka här för att komma till sändningen.
Tid: Sändningen startar 11.15 med överlämningen, sedan blir det nördiga rymdtalks om rymdinstrumenten på Cassini 13.15 med Docent Jan-Erik Wahlund (begränsat antal platser på Tekniska museet, men sändningen är för alla).
Passar: Alla som är rymdintresserade!
Har vi åkt till Mars än? är en populärvetenskaplig podd framtagen av Susanna Lewenhaupt och Marcus Petterson, som tar avstamp i rymden. I djupgående intervjuer gör de svåra ämnen enkla. Ämnesområdena är astronomi, fysik, kemi, matematik, teknik, geografi, samhällskunskap och biologi. Vi tar ett kort rymdsnack med skaparna och hoppas att ni kommer förbi och ställer era funderingar och blir inspirerade.
När: 13.45
Plats: Flyghyllan, Maskinhallen. Livesänds! Klicka här för att komma till sändningen.
Under Astronomins dag och natt berättar instrumentansvariga forskare från institutet för rymdfysik (IRF) om Sveriges medverkan på farkosten JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) som skickas upp år 2022.
Stora vetenskaps- och ingenjörsgrupper i Europa, USA och Japan samverkar sedan många år för att i slutändan detaljerat undersöka Jupiter och dess stora isiga månar Europa, Ganymedes och Callisto. IRF ansvarar för två av tio instrument ombord som har de kryptiska namnen PEP (Particle Environment Package) och RPWI (Radio & Plasma Wave Investigation), vilket är dess största och mest komplexa åtagande hittills.
Tanken är att lära sig mer om hur neutrala och laddade partiklar beter sig i Jupiters enorma magnetfält (s.k. magnetosfär) och hur de påverkar ismånarna, samt vad ismånarnas tunna atmosfärer består av. Man vill även mäta magnetiska och elektriska fält vid månarna för att undersöka hur Jupiters magnetosfär växelverkar med dem och dess oceaner under månytornas istäcken. Där det finns flytande vatten finns det också hopp om att finna liv.
Medverkande:
Professor Stas Barabash, huvudansvarig för PEP, Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Docent Jan-Erik Wahlund, forskare, Institutet för rymdfysik och huvudansvarig för RPWI på JUICE
Plats: Flyghyllan, Maskinhallen. Livesänds! Klicka här för att komma till sändningen.
Tid: 14.15
Läs mer om JUICE: https://www.irf.se/sv/irf-i-rymden/juice/
Danslärare och gymnasieelever har en kort dansuppvisning och sedan får ni själva prova på att släppa loss i er egen sfär. Det finns begränsat antal platser, så det är först till kvarn gäller. Obs! Vi håller avstånden och får inte sväva iväg… Så det är viktigt att ni lyssnar noga på er rymddanskapten!
Plats: Eventrummet
Tider: 11.00, 12.00, 13.00 och 14.00
Passar: Alla åldrar
Vi anordnar korta, intressanta rymdtalks inom olika ämnen för alla åldrar tillsammans med Rymdsällskapet. Kommer vi bo i rymden? Går det att odla på mars? Det och mycket mer får ni reda på. Det går också utmärkt att ställa nyfikna frågor på plats. Med rymdligt avstånd såklart!
Schema för rymdtalks:
11.30 Vår framtid i rymden – Jon-Erik Dahlin
12.30 Odla utanför jorden – Björn Oliviusson
13.30 På månen i framtiden – Ariel Borenstein
14.30 Lärande om och för rymden – Helena Lennholm
Plats: Eventrummet
Passar för: Alla åldrar
Rymddagen sammanfaller med Astronomins dag och natt som i år inträffar den 26 september. Läs mer om alla rymdevenemang och livesändningar under Astronomins dag och natt.
Våra lokaler är 12 000 kvadratmeter stora, vilket innebär att det finns väldigt goda möjligheter att hålla avstånd till varandra.
Under de programpunkter som hålls i Eventrummet gäller en gräns om max 50 personer samtidigt, för att undvika trängsel. Precis som vanligt gäller även att vi max släpper in 200 personer per timme i ingången – av samma anledning.
Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och har gjort stora anpassningar för att kunna erbjuda säkra besök.
Senast uppdaterad 7 december 2021.