No description found for the image rymden_esa_hubble_teleskop-1600x600

Foto: ESA/Hubble

Rymddag för alla

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken

Fira Astronomins dag och natt på Tekniska genom att se artisten Tekmann på kvällen, gå på Rymdteater och delta i Rymdtalks. Den 24 september är det rymdfeber i hela museet och tillsammans med Svenska Astronomiska Sällskapet har vi tagit fram massvis med aktiviteter för hela familjen. 

Rymdtalks

Två kvinnor poserar framför en projektion av månen
Värdarna Linda Sandberg, Tekniska museet och Cornelia Ekvall, Astronomiska Sällskapet är redo att fira 10-års jubileum av astronomins dag och natt på Tekniska.

Ingen Rymddag är komplett utan att få nörda sig in på universum, galaxer och allt världsrymden har att erbjuda. Vi anordnar korta, intressanta rymdtalks inom olika ämnen för alla åldrar tillsammans med Rymdsällskapet. Från klockan 11.00 – 16.00 håller vi i gång i Eventrummet. Se schemat för dagen nedan:

Artisten Tekmann uppträder på kvällen

På kvällen fortsätter rymdtemat. Unna dig något gott från restaurangen medan du utmanar kompisar på rymdbrädspel, eller skapa rymdliga spelljud på gamla GameBoy konsoler och njut av ett magiskt uppträdande med Tekmann. 

Tider: 20.00 artisten Tekmann uppträder, 18-19 testa spela på GameBoy-konsoler, 18-22 brädspel.  
Plats: Eventrummet & Restaurangen 
Passar: 18+, då baren är öppen, men alla är välkomna.

Resan till Mars

Följ med Rymdhjältarna i en dynamisk och interaktiv föreställning för hela familjen den 24 och 25 september. Varje dag presenteras två föreställningar och teatern är helt gratis för alla som förbokar. 

Förboka din plats

Läs mer om resan till Mars

Datum och tid: 24 september kl 15 och 17, 25 september kl 13 och 15

Rymdfokus hela dagen

En ai genererad bild på astronauter som går på Mars
AI-genererad bild på astronauter som går på Mars.

Uppskjutning av vattenraketer

Skjut iväg vattenraketer tillsammans med Astronomisk Ungdom.

Tid: 11, 12 & 15
Var: Möts utanför museet huvudentrén

Skapa rymdglass

Hur gör man glass i rymden? Med flytande kväve! Besök torget i utställningen Zero city och var med och ät rymdglass tillsammans med Astronomisk Ungdom.

Tid: 13-13.30 – kom i god tid! Detta vill ni inte missa!
Plats: The Square, Zero City

Tävla och bygg din egen raket

Tillsammans med SSC (Swedish Space Corporation) anordnar vi en tävling där du har chansen att designa din alldeles egen rymdraket. Vinnaren prisas med ett besök på SSC:s rymdlabb i Stockholm. Där får du se hur riktiga raketer byggs. Du kan tävla i tre kategorier:

  • Coolaste design
  • Bästa uppdragsbeskrivning
  • Mest nytänkande rymdraket

Tre vinnare kommer väljas ut och kontaktas (föräldrar får självklart följa med till besöket i labbet). Material kommer finnas på Tekniska museet.

Tid: 11-16
Plats: Garage, Zero City

Spana på solen med AU

Hur ser egentligen solen ut på nära håll? Häng med och titta på solen genom ett solteleskop tillsammans med Astronomisk Ungdom.

Tid: 13-15
Plats: Utanför entrén

MarsQuest i VR

Häng med ut i rymden och res till Mars i Virtual Reality. I MarsQuest får du utforska vår röda grannplanet och lösa uppdrag, precis som en astronaut. Astronomisk Ungdom hjälper dig på plats.

Tid: 13-15
Plats: Zero City

Robotworkshop med Fredrik Löfgren

Fredrik Löfgren har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för robotar och teknik. Idag har han gjort sin dröm till verklighet – att bygga och programmera framtidens robotar. Fredrik studerar teknisk fysik och elektronik vid Linköpings Universitet och han har vunnit SVT:s tävling ”Genikampen”. Under Astronomins dag håller Fredrik i två robotworkshops med spike-robotar. Det är först till kvarn som gäller.

Tid: 13-14 (yngre barn), 15-16 (äldre barn) – Obs! Begränsat antal platser.
Plats: PBP-labbet, våning 4 längst in i spelutställningen Play Beyond Play

Bygg egna rymdkolonier

Tillsammans med Rymdsällskapet bygger alla, barn som vuxna rymdstationer och rymdstäder av återvunnet material. Det är bara att komma förbi och börja bygga! Bara fantasin sätter gränserna.

Tid: 13-15
Plats: Eventrummet

Senast uppdaterad 23 september 2022.