Fantasimiljö från Tekniska museet

Megahöst på Tekniska museet

2017-09-02 - 2017-12-23, 10:00 - 17:00

Tekniska museet, museivägen 7. Buss 69 till Museiparken

Programmet uppdateras kontinuerligt.

Det händer mycket kul på Tekniska museet i höst. Här presenterar vi några av godbitarna.

Robotlabb – programmering varje lördag och söndag

Legorobot som står på en bana.

I Robotlabbet får barnen prova att programmera en legorobot så att den utför tuffa uppdrag. Efter en kort instruktion om hur robotarna fungerar, är det bara att köra på. Från 2 september.

Läs mer om Robotlabbet

Lek dig smart Matematikträdgården

Skiss med lekpark, växter och matematiska inslag

Matematikträdgården vid museets entré öppnar 9 september. Här kan du utforska matematikens finurliga värld på ett lekfullt sätt. Temat för trädgården är den matematik som finns i naturen i form av mönster, symmetri, gyllene proportioner, talserier och fraktaler och rymmer rutschkanor, labyrinter, musikinstrument, konst och växter.

Läs mer om Matematikträdgården

Tekniska by Pontus – en helt ny restaurangupplevelse

Färgglad restaurangmiljö med växter, barn och vuxna

Idéskiss av nya restaurangen: Lomar Arkitekter och Adore Adore.

Ladda batterierna i vår nya restaurang som drivs av krögaren Pontus Frithiof och Modis restauranger. I en rofylld miljö serveras en spännande meny och god fika. Öppnar 7 oktober.

Läs mer om restaurangen

Simone says – upplev artificiell intelligens

I vår utställningsserie Digital Now kommer nu den tredje installationen – Simone says. Lydiga besökare, raka led, ordning och reda – det är målet för den artificiella intelligensen Simone, ett digitalt ansikte på storskärm som kommunicerar med besökaren. Här kan du också lära dig mer om tekniken bakom. Öppnar 30 augusti. Läs mer om Simone says.

Programmeringskurs – lär dig koda ett spel

Barn framför dator med legorobot bredvid

Med roliga uppgifter får barnen skapa ett eget spel i programmet Scratch. Under fyra dagar lär vi oss att koda både självständiga och spelarstyrda karaktärer. Du får även skapa ljud- och grafiska effekter till ditt spel och så lär du dig grundläggande logik av bara farten. För barn 8 – 10 år. Datum och mer information kommer inom kort.

Nördcaféer – en klassiker är äntligen tillbaka

Sedan starten 2008 har många passionerade nördar berättat om allt möjligt som de brinner för, till exempel R2-D2, lajv, stickning & kärnkraft, biohack och mycket mer. I höst kör vi tre nya Nördcaféer, mer information kommer inom kort, men boka in datumen redan nu.

  • 11 oktober – tema: drönare
  • 8 november – tema: robot
  • 6 december

Experimentshower – teknik och fysik på första parkett

Eld, vatten, elektricitet och explosioner! I en höstens shower fyllda av spännande och ibland lite farliga experiment utforskar vi Newtons tröghetslag, ljud, ljus, optik, termodynamik och vågrörelser tillsammans med Veteranerna från Tekniska museets vänner. 27 augusti, 24 september, 29 oktober och 26 november

Cryptoparty 4 oktober

Varför är det så viktigt att kryptera ? Hur surfar en anonymt på nätet? Och hur fungerar egentligen den nya dataskyddsförordningen GDPR? Det och många fler frågor får du svar på när nästa Cryptoparty Stockholm arrangeras tillsammans med DFRI – Föreningen för digitala fri och rättigheter. Det blir talks, workshops och frågehörna i våra framtidslabb. Du behöver inte kunna något om kryptering för att delta. Gratis att delta i och alla är välkomna.

Höstlov 28/10 – 5/11

Fly höstrusket och kliv in i digitala världar med hjälp av augmented reality och virtual reality kan uppleva gränslandet mellan det digitala och verkligheten. Toppas med tuffa 3D-utskrifter.

Drönarhelg 14–15 oktober

Se små drönare tävla inomhus i en färgsprakande show, med Drone Racing League (DRL) som förebild. Under helgen får du också möjlighet att prova på att flyga drönare på egen hand.

Megahelg Robot 11–12 november

En helg fylld med spännande tävlingar, workshops och inte minst – robotar. Se massor av robotar tävla i olika grenar i Stockholm Robot Championship.

Klätterspelet – spela dataspel med hela kroppen

Barn spelar dataspel på en interaktiv klättervägg

Här är klätterväggen där du spelar olika dataspel samtidigt som du klättrar. Du kan spela själv eller tillsammans med en kompis, till exempel det klassiska dataspelet Pong, där ni studsar en boll mellan varandra över hela klätterväggen. Eller Whack-a-bat, där det gäller att jaga små figurer som dyker upp på olika ställen på klätterväggen och fånga dem på kortast möjliga tid.

Klätterspelet hittar du vid hinderbanan i MegaMind på entréplan.

Winter Games – anta utmaningen i vår femkamp

Barn och två vuxna testar skidskytte

Följ med in i ett vinterlandskap där det sjuder av aktivitet och adrenalin. I utställningen Winter games kan du prova olika vintersporter och utmana varandra i vår femkamp.

Läs mer om Winter Games

MegaMind – nöje för nyfikna

Pojke kikar fram bakom spegeglpelare

Nöje för nyfikna och platsen där du utforskar och experimenterar dig till nya smarta idéer. Måla med ögonen, styr med tankekraft och forma i luften – saker du inte trodde var möjligt!

Läs mer om MegaMind

Tekniska museets tre årskortsvarianter.

Årets smartaste köp

Ett årskort öppnar dörrarna till ett hus fullt av smarta upplevelser – och lönar sig redan från andra besöket. Det gäller i ett år från det datum du registrerar det.

Se alla fördelar med årskort

Senast uppdaterad 7 september 2017.