No description found for the image making-magic-digital-idag

Making Magic-program för skolan!

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken

I de visuella effekternas magiska värld kan vad som helst hända. Levande dinosaurier, eldsprutande monster och explosioner. Med datorn som verktyg kan man skapa otrolig grafik och animationer. Men, vilka skapar egentligen det där magiska? Och, hur går det till, egentligen?

Vi släpper ett digitalt utbud om visuella effekter (VFX) för skolan. Det digitala utbudet är en del av Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. I år vill vi ta tillfället i akt att låta elever upptäcka, undersöka och inspireras av digitaliseringen bakom spel och film genom att rikta ljuset mot visuella effekter. Är ni nyfikna på personerna, tekniken och vetenskapen bakom digitala specialeffekter i film och dataspel? Utbudet innehåller fem moduler där ni kan lära och inspireras!

Tekniska museet träffar magiska personer inom spelbranschen

Kan jag plugga och jobba med spel? Är spel något för alla? Hur gör jag för att komma igång? William Easton, chef för en av Sveriges bästa gamingskolor, FutureGames berättar om fascinerande möjligheter inom spelutveckling och hur du kan vara med och skapa magi och arbeta med spelutveckling i framtiden. Spelexperten och influencern från tevesoffan, Paula Fenjima Manrique peppar att följa sina speldrömmar och Jonas Skoog från spelbolaget Goodbye Kansas berättar om hur en kan väcka liv i 3D-karaktärer för spel och film.

Läs mer om utbudet

Passar: årskurs 7-9 och gymnasiet

Psst – är du lite yngre?

Testa Tekniska museets digitala lektion om spel och programmering! Passar årskurs 4-6.

Skapa magiska stop motion filmer med Malmö Museer

Gör din egen animerade film! Med en mobil eller iPad kan ni i klassen skapa era egna filmer med green screen och stop-motion teknik. Varje anmäld klass får en temalåda med en lärarhandledning, ett stativ för mobil samt material som kan komma till användning i filmskapandet. När filmerna är gjorda träffas vi digitalt och ser varandras filmer!

Passar: årskurs 4-7 samt intresserade i andra åldrar.

Läs mer om utbudet

Universeum presenterar AI – en magisk möjlighet?

Kommer AI magiskt lösa framtidens problem? Eller leder AI tvärtom till världens undergång? Universeums digitala paket ökar lärares och elevers kunskap om artificiell intelligens med korta föreläsningar och en laboration om bildigenkänning. För vem är egentligen bäst på att tyda bilder – människan eller maskinen?

Passar: årskurs 7-9 samt gymnasiet.

Läs mer om Universeums utbud

Möt skaparna bakom visuella effekter med Visualiseringscenter C

tre personer sitter på soffa och samtalar

Under en fullspäckad timme kommer Visualiseringscenter djupdyka ner i temat visuella effekter i film. Tillsammans med skaparna av centrets egenproducerade domföreställning Making Magic 3D samt det lokalt placerade, men nationellt kända, filmkollektivet Crazy Pictures, besvarar vi alla tänkbara funderingar kring digital magi.
Vi kikar också in i centrets pedagogiska verksamhet där elever själva testar på att vara animerare/filmskapare för en dag.

Passar: årskurs 7-9 och Gymnasiet

Läs mer om utbudet

Ta hollywoodfysik och stop motion till ditt klassrum  med Curiosum

Flyger man bakåt om man blir skjuten? Syns laserstrålar i luften? Kan du åka upp med en bunt heliumballonger? Som i filmer från Hollywood. Se klipp från kända actionfilmer och fundera, tillsammans med fysikern Patrik Norqvist, på om detta är möjligt.

Passar: årskurs 7-9, samt intresserade i andra åldrar.

Låt klassen göra sin egen berättelse med hjälp av stop-motion animering. Ge liv åt figurer som lerklumpar, pappersfigurer eller pennstreck. Genom att fotografera bildruta för bildruta samtidigt som man flyttar runt figurerna för varje bild lär ni er skapa egna animationer.

Passar: årskurs 4-6, och andra årskurser hemma med familjen.

Läs mer om utbudet

Relaterat innehåll

Making Magic-helg för hela familjen!

Tillfället har passerat.

Senast uppdaterad 21 februari 2024.