Labb med olika fysikexperiment

Fysiklabb med Veteranerna från Tekniska Museets Vänner.

Labba med fysik – för barn

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till hållplats Museiparken
Labben håller till i Centralen i MegaMind. Anmäl genom att skriva upp dig på listor på plats.

Här får barnen laborera med olika fysikexperiment tillsammans med Tekniska Museets Vänner. Några labb är utvecklade för barn från sex år, medan labbet med termoplast är från 10 år, se respektive programpunkt nedan. Alla nyfikna är välkomna att titta.

Experiment

På helgerna genomförs något eller några av experimenten nedan, exakt vilka bestäms samma dag.

Från 6 år:

  • Experimentera med magneter, elektromagneter, ljud och högtalare.
  • Hur kan vi skapa ström och få saker att rotera? Experiment med små elmotorer och generatorer.
  • Håller det? Prova enkla och sammansatta material – skapa en enkel bromodell av papper, som du sedan får prova om den håller
  • Hur fungerar reflexer? Bygg en reflex av små speglar och testa med ficklampa. Tillverka en egen reflex av ”reflexpulver” och ta med hem.

Från 10 år:

  • Experimentera med termoplast – hur ser molekylstrukturen ut och hur fungerar den? Även experiment med biologiskt nedbrytbart plastgranulat, som kan formas och återanvändas. Ta med dina skapelser hem.

Tider

11.30
12.30
13.30

Fysiklabb för barn

Med fysiklabben vill vi förtydliga vardagens teknik och öka intresset för teknik och naturvetenskap. När barnen har lämnat oss har de fått svar på frågor de inte visste att de bar på. Vi hoppas också att de blivit nyfikna och vill veta mer.

Deltagarna får prova olika fysikaliska fenomen som magnetism, gravitation, hållfasthet, ljud samt sätta ihop apparater till bruksföremål utifrån dessa fenomen. Genom att själv få ta i grejorna, ta isär och sätta ihop tekniska små system, faller fysikaliska principer på plats – AHA, det är så det funkar! Det blir också spännande för barnen att berätta om vad de kommit underfund med.

Senast uppdaterad 7 december 2021.