bestämd ung tjej och pappa som ser förvirrad ut

Klart vi kan!

Tillfället har passerat.

Margaux gör sitt bästa för att klura ut lösningar på Sebastians alla konstiga önskningar. I ”Klart vi kan!” hittar du pedagogiska instruktioner för experiment att göra hemma.

Gör ett Svävande UFO

Nu kan du imponera på familjen med ett riktigt mystiskt experiment – gör ditt eget svävande UFO. Med hjälp av statisk elektricitet kan du få en bit plast att sväva av sig själv i luften. Du behöver en ballong, en sax, en tunn plastpåse och någonting att ladda ballongen och plasten med, till exempel en fleecetröja. Testa att gnugga ballongen mot ditt eller kompisens hår istället – funkar det? Lycka till!

Så här gör du ett svävande UFO (180,15 KB)

Gör en lavalampa

Med bara vatten, matolja och salt kan du göra ett riktigt roligt och spännande experiment hemma. Tillsätt några droppar karamellfärg så blir det extra fint. Vad händer när du strör i saltet? Tips: Om du gör experimentet i en glasburk med lock så kan du få processen att upprepa sig igen och igen genom att vända burken upp och ned när processen slutat.

Så här gör du en lavalampa (1,50 MB)

Gör ett pyramidhologram

På YouTube finns det massor av tuffa ”hologram”-videor. Med enkla medel kan du göra din egen kikare för att se filmerna som hologram (tekniken bakom ”pyramidhologrammen” ska inte förväxlas med holografi, utan är en illusion som uppstår med hjälp av reflektioner).

Så här gör du ett pyramidhologram (282,66 KB)

Blanda en magisk vätska

Med bara majsstärkelse eller potatismjöl och vatten kan du blanda en riktigt magisk vätska, som inte uppför sig riktigt som vanliga vätskor. Testa själv får du se!

Så här gör du magisk vätska (372,20 KB)

Gör en bubbelorm

Med en PET-flaska, en trasa, diskmedel och vatten gör du ett roligt experiment med bubblor. Toppen att göra utomhus på sommaren. Hur lång blir din bubbelorm?

Så här gör du en bubbelorm (119,00 KB)

Blås upp en ballong med bakpulver och vinäger

Margaux visar Sebastian ett annorlunda sätt att blåsa upp en ballong med hjälp av en kemisk reaktion. Ett enkelt experiment att testa hemma, kanske?

Gör ditt eget slime

Margaux visar Sebastian hur man kan göra slime och visar en massa olika slimesorter som du kan prova att göra hemma!

Senast uppdaterad 29 december 2022.