Barn åker slalom och snön yr

Ett adrenalinfyllt sportlov i stan

2017-02-25 - 2017-03-05

Tekniska museet, museivägen 7. Buss 69 till museiparken

Vissa aktiviteter är bara öppna särskilda tider. Du hittar mer information vid respektive programpunkt.

Ladda för ett sportlov med backhoppning och underjordiska äventyr. Utmana dig själv eller varandra i olika vintersporter, gör egna kortfilmer och gå på upptäcktsfärd i nya Gruvan. Missa inte Klätterspelet där du spelar dataspel med hela kroppen.

Winter Games

Nya utställningen Winter Games bjuder in till ett vinterlandskap som sjuder av aktivitet och adrenalin. Här kan du prova olika vintersporter och lära dig mer om vad som krävs för att lyckas.

Nya Gruvan

Utforska en av våra mest populära utställningar som har fått nya spännande upplevelser i de gamla gruvgångarna och en helt ny del med moderna gruvmiljöer. Prova simulatorer, spel, sprängladdningar och mäktiga maskiner i nya Gruvan.

Augmented reality – det digitala möter verkligheten

Barn spelar dataspel på en interaktiv klättervägg
Spel är kul, men ibland kan det bli lite för mycket stillasittande. På Tekniska museet låter vi det digitala flytta ut ut i verkliga livet – här har till exempel det klassiska dataspelet Pong blivit en klättervägg. I andra spel, som Whack-a-bat, gäller det istället att jaga små figurer som dyker upp på olika ställen på klätterväggen och fånga dem på kortast möjliga tid.

På den digitala scenen i 100 innovationer vandrar dinosaurier och astronauter omkring. De syns inte i verkligheten, men på en jättelik projicerad spegelbild står du plötsligt öga mot öga med en Tyrannosaurus eller får sällskap av en rymdfarare på en tyngdlös promenad.

Klätterspelet hittar du i MegaMind och den digitala scenen i utställningen 100 innovationer.

Gör film med greenscreen-teknik

Spela in en kortfilm i Studion där vi laddat vår greenscreen med olika spännande bakgrunder som till exempel rymden, öken, Söderhavet eller New York.
27 februari – 3 mars klockan 12–16 i Studion

Gör film med Stockholms filmfestival Junior

Gör en kortfilm i Snapchat

Du som är mellan 6–19 år får hjälp av Stockholms filmfestival Juniors filmpedagoger att skapa 30-sekundersfilmer på valfritt tema. Låt kreativiteten flöda – på museet finns kläder att klä ut dig i, teknik som du får lära dig att använda och fantastiska miljöer att filma i – oavsett om du vill skapa en film som är rolig, läskig eller kanske sorglig.
27 februari – 3 mars: drop in mellan 10.00-13.00 och 14.00 – 17.00.

Filmverkstad

filmverkstad_sfj_1900x600

I filmverkstaden får du som är 6–19 år lära dig allt om manus, filmning och klippning under ledning av en filmpedagog. Filmerna är automatiskt med i kortfilmstävlingen 1 minut film och vinnarna bjuds in till Prisutdelsningsgala på biografen Skandia den 8 april.

27 februari – 3 mars, två pass per dag klockan 10–13 och klockan 14–17

Filmverkstaden kostar 120 kr/barn (entré till museet ingår), eller 50 kr/fritidsbarn (entré till museet ingår). Föranmälan krävs, läs mer och boka: www.stockholmfilmfestival.se

Experimentera med Tekniska museets vänner

I Framtidslabben i MegaMind får barnen experimentera tillsammans med Tekniska Museets Vänner. Föräldrar är välkomna att vara med på experimenten.

Anmäl på plats till respektive experiment, begränsat antal platser. Tiderna kan ändras lite dag för dag och vi kommer ropa ut i högtalare inför varje tillfälle.

10:30 Håller det? Prova enkla och sammansatta material – skapa en enkel bromodell av papper, som du sedan får prova om den håller.
13:00 Experimentera med magneter, elektromagneter, ljud och högtalare.
15:00 Hur skapar man ström och får saker att rotera? Experiment med små elmotorer och generatorer.

27 februari – 4 mars (inga experiment söndag 5 mars)

Programmera en robot

Legorobot som står på en bana.

I Robotlabbet kan du testa på att programmera en legorobot så att den utför tuffa uppdrag. Du får en kort instruktion om hur robotarna fungerar, sedan är det bara att köra på. Vuxna är välkomna att delta som stöd för barnen under workshopen.

Varje dag under sportlovet klockan 10–17. Anmäl på plats (ett pass tar ca 40 minuter). Begränsat antal platser, max ett pass per barn och dag.

Senast uppdaterad 3 mars 2017.