Climate Bar – science café, smarta kläder, oprövade tekniker och nya boken ”Hetta”

2022-06-01
Ons: kl. 18.00-22.00
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Aktiviteten ingår i entrébiljetten som köps online.

Klimatkväll med Izabella Rosengren 

blond kvinna som visas bredvid ett orange bokomslag med texten hetta
Foto: Sara Johari

Izabella Rosengren är frilansande vetenskapsjournalist med klimat och hållbarhet som sina främsta fokusområden. Hon har vid sidan av journalistiken en masterexamen i naturgeografi. Hon har skrivit för de flesta vetenskaps- och miljötidningarna i Sverige och Norge, samt i många av de större dagstidningarna i Sverige. Återkommande uppdragsgivare är bland annat Forskning.se, Syre och Svenska Dagbladet. 

Izabella Rosengren är baserad i Lund, men reser över hela världen i jakt på spännande, viktiga och bortglömda historier. Förutom renodlade klimat- och miljöjobb skriver hon gärna om mänskliga rättigheter och feminism, frågor som många gånger går hand i hand med klimatet. Under kvällen både släpper och berättar Izabella mer sin allra första bok, Hetta. 

Den handlar om en av klimatförändringens mest påtagliga effekter på vår värld och våra liv. Följ med i kvällens samtal till några av världens hetaste platser.  

Tekniska museet i samarbete med Volante Förlag.

Samtal: 18.00, Eventrummet 
Signering: 19.00 i butiken 

Science Café – Hur utvecklade är teknikerna, och vilka är riskerna?

”För att stoppa den pågående uppvärmningen av jorden behöver vi drastiskt minska våra koldioxidutsläpp. Men vissa menar att vi behöver gå längre än så för att nå de högt ställda klimatmålen. Just nu diskuteras nya, oprövade tekniker som att skärma av solens strålar eller suga upp koldioxid ur atmosfären. Hur utvecklade är teknikerna, och vilka är riskerna? Med på plats kommer det att finnas inbjudna forskare, vi diskuterar tillsammans. Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet och Linda Sandberg, Tekniska museet leder diskussionen.  

Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Tekniska museet.  

Plats: Eventrummet 
Tid: 19.30-20.30

Energilabbet presenterar – Spelet om balans

bild som visar zero city, ballonger och inklippt en bild på en man med skägg som är spelskaparen Sebastian Sjögren

Sebastian Sjöberg från Energilabbet bjuder på en interaktiv demonstration av sitt brädspel som simulerar utmaningen med omställningen till ett förnybart energisamhälle. Ta rollen som morgondagens energibolag, bygg förnybar kraft och lär dig om både behovet och värdet av batterier. Låt tärningarna falla och se hur vi kan tillgodose våra energibehov med sol, vind och lagring! 

Plats: Garage, Zero City
Tid: 19 – 21 

Renewcell 

Renewcell är ett  svenskt textilåtervinningsföretag med en unik teknologi och ett team av människor med uppdrag att förändra den globala textilindustrin till det bättre. Företaget använder sig av cirkulär Circulose som är en produkt som Renewcell tillverkar av 100 % textilavfall, såsom slitna jeans och produktionsrester. Renewcell kommer visa mer om sina processer, teknik och plagg på plats. Ett måste för alla hållbara mode- och desginälskare.

Plats: The Square, Zero City
Tid: 19-21 

Patch Workshops med Jennie Dahlén och Johanna Leymann

Hållbarhetsprofilerna Jennie Dahlén och Johanna Leymann är i vår aktuella med en ny bok sprängfylld med smarta tips på hur man skapar en mer hållbar barngarderob. De är mästare på allt från lagnings-tips, material-skola och remake-ideér till beprövade erfarenheter som gör att du sparar såväl tid och pengar – som planetens resurser. Under kvällen är de på plats och visar alla som vill hur en gör med sina kläder, för att få en lite smartare garderob.  

Johanna Leymann är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Johanna har en bakgrund inom rättvis handelsrörelsen, samt haft både eget smyckesmärke och klädbutik. Medgrundare till Klimatklubben och utsågs 2019 till Sveriges secondhand-profil. Tillsammans med Jennie Dahlén släppte hon 2016 boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode. Då skrev de som Jennie Johansson och Johanna Nilsson.  

Jennie Dahlén föreläser om hållbart mode, håller kurser i att laga kläder och hjälper företag med sitt strategiska hållbarhetsarbete. Hon har lång erfarenhet inom modebranschen och är utbildad i textilhantverk, modevetenskap och marknadskommunikation. Tillsammans med Johanna Leymann släppte hon 2016 boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode. 

Plats: The Square, Zero City
Tid: 19-21 

Senast uppdaterad 13 maj 2022.