två händer som skålar med varsin drink

Biohack Bar – labb, det undermedvetna och framtidens tatueringar

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Entrébiljetter köps online.

Nu kör vi den tredje temakvällen och den kommer minst sagt bli både spännande och skrämmande. DNA-labb, talk om vårt undermedvetna, organismer och framtidens tatueringar, visningar i Hyper Human, möjlighet att prova en superhandske och att äta och dricka saker som förstärker din kropp står på kvällens schema.

Välkommen till en medvetandehöjande kväll med neurologen Pontus Wasling

Foto: Catharina Fyrberg

Vissa säger att vårt medvetande är den största vetenskapliga gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst. Kan det vara så att vi inte kommer längre än till konstaterandet att det bara är en serie knastrande impulser i den där blöta klumpen vi bär omkring på? Neurologen och författaren Pontus Wasling har i boken Knaster undersökt medvetandets utmarker i ett försök att kartlägga forskningsläget och bjuder på fascinerande inblickar i det vi alla delar: jaget. 

Plats: eventrummet 

Tid: 18.00  

Microcosmic Gazing

Microcosmic Gazing är en samling och en föreställning där deltagarna undrar över den mikroskopiska, mikrobiotiska, mikrokosmiska verkligheten. I den här föreställningen kommer vi att fokusera på att generera soniska landskap från mikroskopiska bilder genom datorns linser.

Murilo Polese är en brasiliansk kreativ tekniker och full-stack utvecklare. Han är starkt intresserad av att lära sig erfarenheter och teknik. Men lika intresserad av musik, mikroskop och ritmaskiner.

Paulo Barcelos är en brasiliansk kreativ tekniker som är intresserad av hur man använder datorer som uttrycksverktyg och hur man suddar ut gränserna mellan den naturliga och den digitala världen.

Murilo har åkt på influensan, men vi har en överraskning så det kommer bli ett audiovisuellt performance med två artister 19.30 som planerat – vi ses där 🥰 

Plats: Visionslabbet
Tid:19.30  

Visningar i Hyper Human  

Hyper human samlar både historia, nutid och tankar om framtiden. Här finns 1700-talets muskelmannekäng, ögonproteser från 1800-talet, 1980-talets intelligenta superdator och framtidsspaningar från både poulärkultur och forskning. Du som besökare kommer under din tid i utställningen att engagera dig i flera olika etiska frågor, där varje val får konsekvenser. Hyper Human tar upp fem områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten: 

  • Förstärkningar och utbytesdelar 
  • Geneditering 
  • Övervakning 
  • Artificiell intelligens 
  • Åldrandet och döden 

Läs mer om utställningen

 Plats: Hyper Human 

Biospace Stockholm  

Man i vit rock kikar på provglas fyllt med grön vätska
Foto: Emma Fredriksson

Vi står inför en bioteknisk revolution. Där världen inom en snar framtid inte kommer se ut som den alltid har gjort. Där mikroorganismer istället för kor producerar mjölk. Där mediciner blir smarta genom biologiska sensorer. Där vår förståelse för våra gener blir lika självklar som allt annat. Stockholm Biospace vill ge möjligheten för alla människor oavsett grundkunskap att förstå vad detta kommer att innebära. För både samhället och individen, i nutid och framtid.  

Vi visar hur man kan extraherar DNA från frukt, så man kan se det med blotta ögat. Vi kommer kolla på bakterieodlingar från olika föremål på plats, och även ge möjlighet att testa att odla själva på agarplattor och ta hem.

Plats: Restaurangen
Tid: 19.00-21.45  

Hur ser framtidens tatueringar ut?

Konstnären Bob Horrors ritar icke-permanenta framtidsvisioner om hur transhumanistiska tatueringar kan se ut i framtiden. Där maskin möter kropp, och kropp möter tatuering. 

Plats: Restaurangen
Tid: 19-21.45 

Hur ställer ni er till etiska tekniska dilemman egentligen? Vi frågar och ni svarar

kvinna cyklar med portabel maskin genom stan

Etiska dilemman – var drar du din gräns?

Etik handlar om vad som är gott och ont, rätt och fel. Hur kan vi uppnå det bästa i olika situationer, till exempel när det gäller teknikutveckling.

Det finns inga enkla svar. Men om vi funderar tillsammans är chansen kanske större att vi lyckas.

Några viktiga hållpunkter att utgå från:

  • Att vi alla är lika mycket värda.
  • Att vi ska sträva efter att göra gott.
  • Att vi inte ska skada varandra.
  • Att vi ska vara rättvisa mot varandra.
  • Att vi alla ska ha rätt att bestämma över oss själva?

Plats: Restaurangen
Tid: Hela kvällen, bemannad mellan 19-20.30

Senast uppdaterad 7 december 2021.