Utställningsbild som visar ordet mars på stora skärmar

Astronomins dag och natt

2021-09-25
Lör: kl 11.00-22.00

Under Astronomins dag och natt kommer det vara rymdliga aktiviteter under hela dagen och kvällen. Vi börjar med rymdsnack och workshop för de minsta, har sedan efter lunch talks för de lite äldre och på kvällen öppnar vi upp Tekniska Bar för första gången med temat SPACE.

Tekniska museet presenterar i år Astronomins dag och natt 2021 i samarbete med ADON

Rymdliga aktiviteter

Kickar igång Astronomins dag och natt 2021.

Cornelia Ekvall, projektledare Astronomins dag och natt och Linda Sandberg, programansvarig, Tekniska museet hälsar alla välkomna.

Tid: 11.00 – 11.05
Plats: Eventrummet
Passar: Alla

Rymdiga workshops med Astronomisk Ungdom

Nyfiket barn tittar på modell från utställning

Välkommen till rymdiga workshops med Astronomisk Ungdom under Astronomins Dag och Natt. Det finns något att göra för alla, både stora och små. På dessa workshops kan du pyssla, rita, och utforska stjärnhimlen och planeter.

Tid: 11.00 – 16.00
Plats: Rymdstationer i Eventrummet (lunchpaus 13-14)
Passar: Alla

IRF

Rymdinstrument visas upp och demonstreras av forskare från IRF. Gå gärna förbi och ställ din fråga? Ingen fråga är för stor, liten eller för rymdig!

Plats: Eventrummet
Passar: Alla
Tid: 11.00 – 16.00

Astronomisk Ungdom

Vilka är vi? Och vad håller vi på med egentligen? Är du nyfiken och kanske också vill vara med? Kort introduktion om Astronomisk Ungdom.

Tid: 11.05 och 13.00
Plats: Eventrummet
Talare: Gabriel Delerin och Hasti Khodabakhshi
Passar: Alla unga framtida stjärnskådare

Rimligt korta rymdsnack med Rymdsällskapet

Olika, roliga och korta rymdsnack med mycket bilder om att äta, leva och bo i rymden.
Anpassade för de allra minsta och mellanstora barnen. Med extra mycket tid för att svara på barnens egna funderingar (10 min).

Passar: Barn, unga och rymdintresserade
Plats: Eventrummet

11:15-11:30 Rymdsällskapet

Samtalare: Louise Drevingar, Ariel Borenstein och Ulf E Andersson

Varför är steget ut i rymden viktigt? Ett antal snabba frågor och svar i dialogform – som ibland ställer saker på huvudet

11:40-12:00 Rymdsällskapet

Talare: Ulf E Andersson

Våra nästa 100 år i rymden – på Mars, månen och i stora rymdstäder i fria rymden. Vart kommer vi att finnas framöver utanför jorden, enligt forskare och visionärer?

13:00 Rymdsällskapet

Talare: Ariel Borenstein

Steget ut i rymden: Till Månen och Mars. Vilka planer har NASA, Kina, Elon Musk och alla andra rymdaktörer?

13:40 Rymdsällskapet

Talare: Thomas Bjelkeman-Pettersson

Odling på Mars – en nödvändighet

Om vi ska få mat för långa vistelser där. Men hur ska det gå till och vilka erfarenheter har vi av klimatsäkrad odling, som skulle kunna användas på Mars?

När flyttar vi till Mars?
Ung kvinna tittar på satellitbilder på mars

Våra existensvillkor förändras i snabb takt. Klimatförändringar, robotteknik, artificiell intelligens och rymdkolonialisering öppnar upp för både praktiska och etiska utmaningar. Om jorden blir obebolig, är Mars ett alternativ? Hur skulle en rymdkoloni se ut? Och ifall vi finner liv i rymden, hur kommer det mest troligt se ut? Kommer vi kunna kommunicera med utomjordiska varelser?

Välkomna till ett samtal om människan och vår plats i universum tillsammans med fysikprofessor Ulf Danielsson, aktuell med boken Världen själv (2020, Fri Tanke). Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.

Tid: 12.00 – 12.45
Talare: Ulf Danielsson och Christer Sturmark
Passar: Unga vuxna, vuxna och rymdintresserade.
Plats: Eventrummet

Forskare från IRF presenterar spännande rymdforskning och visar rymdinstrument

Institutet för rymdfysik (IRF) har mer än 60 års erfarenhet av att utveckla mätinstrument för rymdforskningsprojekt och deltar i flera stora internationella samarbetsprojekt där satelliter och markbaserad utrustning används. Mätinstrumenten som IRF bygger används för att studera rymdmiljön runt planeterna i solsystemet. Just nu finns IRF-instrument i omlopp runt Mars, jorden, på baksidan av månen och mycket nära solen. IRF har även studerat bland annat en komet, Saturnus och Venus och snart även Jupiter och dess isiga månar. IRF:s team i Uppsala har bidragit till ett instrument som just nu befinner sig mycket nära solen ombord på rymdfarkosten Solar Orbiter. Missa inte när IRF-forskare presenterar det senaste från mätningarna ombord från Solar Orbiter och dessutom visar en kopia av det verkliga instrumentet.

Tid: 12:45-13:00

Talare: Yuri Khotyaintsev och Michiko Morooka

Nya ögon mot universums dolda hemligheter – hur James Webb-teleskopet kommer förändra astronomin.

Det nya och revolutionerande rymdteleskopet James Webb kommer skjutas upp av NASA och ESA i höst. Teleskopet kommer att ge helt unika observationer i infrarött ljus och därmed göra det möjligt att se igenom interstellärt stoft i vår egen och närbelägna galaxer,  samt att detektera galaxer i universums barndom. I min föreläsning kommer jag beskriva teleskopet, de övergripande forskningsmålen, och några svenskledda forskningsprojekt.

Tid: 14.00 – 14.30
Talare: Jens Melinder
Passar: unga, vuxna och rymdintresserade

Megabytes per sekund på fem ljussekunders avstånd – så skall James Webb-teleskopet kommunicera med Jorden

Alla fantastiska bilder som kommer att registreras av James Webb-teleskopet (JWST) behöver överföras till jorden, och detta görs genom en datalänk på mikrovågsbanden. Föredraget kommer att handla om hur rymdkommunikation fungerar samt beskriva antennen till  JWST som RUAG Space i Göteborg och Linköping konstruerat och byggt.

Tid: 14.30-14:45
Talare: Joakim Johansson
Plats: Eventrummet

ESA BIC

Presentation av ESA BICss verksamhet och ett av deras start-up företag, Norbite. Norbite hanterar två huvudproblem på en gång: hantering av plastavfall och att tillhandahålla hälsosam mat för alla. Deras lösning bygger på en insekts extraordinära förmåga att smälta vanlig plast och Norbite har utvecklat en skalbar vertikal odlingsteknik som gör att insekterna kan smälta mer än 80% av vanlig plast. I slutet av omvandlingen erhålls produkterna för mat, foder och ekologiskt jordbruk.

Läs mer om Norbite.

Tid: 14.45 – 15.00
Talare: Nathalie Berezina
Passar: De som är intresserade av hållbarhet i rymden och kan engelska.
Plats: Eventrummet

Populär medias roll i steget ut i rymden

Hur visas mänsklighetens steg ut i rymden upp i media och kan populärvetenskapen till och med ha inflytande över när och hur rymdutforskningen görs? Med utgångspunkt i Populär Astronomi diskuterar vi medias roll i steget ut i rymden. Katrin Ros forskar i astrofysik och är vetenskapsjournalist

Tid: 15.00 – 15.30
Passar: barn, unga, vuxna och rymdintresserade
Plats: Eventrummet

Ta steget ut i rymden med satelliter

Ett samtal från OHB-Sweden om satelliters olika tillämpningar och hur de hjälper oss i vardagen.

Tid: 15.20 – 15.40
Talare: Benoit Mathieu
Plats: Eventrummet

Datorer i rymden nu och i framtiden

Jan Andersson från Göteborgsföretaget Cobham Gaisler beskriver vad som gör att företagets mikroprocessorer, som utgör hjärnan i en dator, kan användas i rymden och vad som skiljer en dator byggd för att användas på jorden från en rymddator. Följ med på en beskrivning av hur datorer används idag och vad man väntas kunna göra i framtiden när datorer på satelliter själva kan upptäcka naturkatastrofer och ta egna beslut med hjälp av artificiell intelligens.

Tid: 15:40-16:00
Talare: Jan Andersson
Plats: Eventrummet

Space Bar

Nytt för i år är Space Bar, mellan 17.00-22.00 öppnar Tekniska museet upp för en vuxnare publik, unga vuxna +18 och vuxna – räkna med rymdfilmsquiz, audiovisuella performances, brädspel på temat med grymma spelledare, drinkar och möjlighet att gå runt i utställningen ”Moving to Mars” med 150 föremål från tidigare rymdresor (inklusive original från NASA, European Space Agency och SpaceX).

Tid: 17.00 – 22.00

Senast uppdaterad 20 september 2021.