zero city skyltar och utställning

Vi söker föremålsantikvarie

Är du en initiativrik och lösningsinriktad person med ett brinnande intresse för teknikhistoria? Då är det just dig vi letar efter till vår spännande nya roll som föremålsantikvarie på Tekniska museet!

Ny basutställning om svensk teknikhistoria

Tekniska museet fyller hundra år – det firar vi bland annat genom att skapa en ny basutställning om svensk teknikhistoria. Därför söker vi nu en föremålsantikvarie som kan arbeta med de föremål som ska ställas ut i utställningen, som vi planerar att öppna vid årsskiftet 2025/2026.

I tjänsten ingår att utifrån underlag och i samråd med projektteamet söka fram föremål för både nyförvärv och inlån i de fall som Tekniska saknar representativa föremål i de egna samlingarna.

I tjänsten ingår hantering av hela kedjan; att söka fram föremål till utställningen, både i museets egna samlingar som externt. Det kan bli aktuellt med både nyförvärv till samlingarna som inlån från andra aktörer. I arbetet ingår också att hantera mellanlagring av de föremål som ska ställas ut i utställningen.

Följande arbetsuppgifter är aktuella:

  • Fotografera och registrera föremål i samlingsdatabasen Primus.
  • Upprätta låneavtal.
  • Planera för transporter inklusive logistik.
  • Planering av konserveringsåtgärder.
  • Skapa förvärvsunderlag.
  • Komplettera metadata i databasen kring föremål i våra egna samlingar.

Vilken bakgrund har du?

Vi söker dig som har studerat föremålsantikvarieprogrammet eller likvärdig eftergymnasial museiutbildning alternativt om du har förvärvat kunskaperna genom arbetslivserfarenhet.

Det är meriterande om du som söker har dokumenterad kunskap inom teknikhistoria eller liknande ämnen, erfarenhet av arbete med samlingar på museum eller likvärdig erfarenhet som är relevant för uppdragets innehåll. Det är meriterande om du har arbetat i Primus eller liknande samlingsdatabaser.

Som person är du är van vid att ta egna initiativ och kan arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du är van att arbeta i team och att tänka lösningsinriktat. Du är strukturerad, har ett gott ordningssinne samt en god förståelse för att följa gemensamma rutiner och processer – vi följer Spectrums rekommendationer i vårt förvaltningsarbete. Kontakt med externa parter kommer att förekomma, det är mycket viktigt att du har en god kommunikativ förmåga i både tal och skrift. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Om tjänsten

Tjänsten är en visstidsanställning på 100 % under 1 år. Tillträde den 1 september.

Vi arbetar för en jämn fördelning av kvinnor och män och ser gärna en spridning i etnisk och kulturell bakgrund samt olika funktionsvariationer hos personalen. Vi är övertygade om att mångfald leder till utveckling.

Som ett kvalitativt led i vårt sedvanliga rekryteringsarbete genomgår våra slutkandidater en bakgrundskontroll, detta för att öka kännedomen om våra framtida medarbetare.

Ansök nu

Skicka din ansökan till rekrytering_jubileum@tekniskamuseet.se  senast den 31 maj. Intervjuer sker löpande.

Vid frågor kontakta Jenny Attemark via e-post: jenny.attemark@tekniskamuseet.se

Gul bakgrund med svart text hundra år av nyfikenhet med emblem som visar 100.

Om Tekniska museet

Tekniska är ett museum, en arena och ett kulturhus för teknik, vetenskap, innovation och entreprenörskap. I 100 år har vi visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även till synes omöjliga utmaningar. Vi vill skapa platser där barn och vuxna engageras i att bygga det samhälle och den värld vi vill leva i, med visionen om innovationslust för en hållbar framtid.

Senast uppdaterad 8 maj 2024.