Maker tour-bilen och fyra av pedagogerna
En bil kommer lastad med pedagoger, tält och spännande aktiviteter – till skolor, torg och event.

Tekniska söker pedagoger till Maker Tour

Tycker du att teknisk och digital kompetens är en demokratisk rättighet?

Då vill vi ha dig med i vår mobila verksamhet – Maker Tour, ett unikt skol- och integrationsprojekt som vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm.

Med hjälp av en rosa programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska ut till mellanstadieskolor i dessa områden. Du blir en viktig del av en verksamhet som ger fler unga chansen att möta teknikämnet på ett kreativt, kul och utmanande sätt. Det behövs för att möta vårt framtida behov av teknisk och digital kompetens.

Tjänsterna

Vi söker tre pedagoger som tillsammans med oss vill arbeta för att stärka den digitala kompetensen hos både elever och lärare i utsatta områden i Stockholm och öka intresset för teknik, naturkunskap och matematik.

Du kommer att planera, genomföra och utvärdera pedagogiska aktiviteter tillsammans med ett väl sammansatt team från Tekniska. Tjänsten innebär resor inom Stockholmsområdet med vår Makerbuss som är särskilt framtagen för att möta de behov som skolorna har.  

Det här är rätt utmaning för dig som är positiv, energifylld och brinner för att inspirera barn kring teknik, naturvetenskap och matematik på ett lustfyllt sätt.

Vi vill att du som söker har erfarenhet av att leda barn- och elevgrupper. Du har gedigen kunskap om teknik och programmering. Det är meriterande om du har ledarskapsutbildning för unga eller en lärarutbildning. Om du behärskar annat språk än engelska så är det ett plus. B-körkort är ett måste.

Sök redan idag och bli en i teamet som inspirerar och handleder nya genier för framtiden.  

Skicka din ansökan till rekrytering.MT@tekniskamuseet.se senast den 12 november 2020. Intervjuer sker löpande.

Anställningarnas omfattning 

Anställningarna är visstidsanställningar på 70–75 %, på ett år med möjlighet till förlängning. Tillträde i november 2020 (en tjänst) och i januari 2021 (två tjänster. Tjänsterna tillsätts under förutsättning att erforderliga beslut fattas). Arbetstiden förläggs enligt överenskommelse. Resor inom Storstockholm ingår.

Löneform: Månadslön.

Kontaktpersoner 

Maria Olsson
Enhetschef Maker Tour
Telefon:  08 – 450 56 17

Dan Jacobsson 
HR-chef 
Telefon: 08 – 450 56 10 

Vi arbetar för en jämn fördelning av kvinnor och män och ser gärna en spridning i etnisk och kulturell bakgrund samt olika funktionsvariationer hos personalen. Vi är övertygade om att mångfald leder till utveckling. Som ett kvalitativt led i vårt sedvanliga rekryteringsarbete genomgår våra slutkandidater en bakgrundskontroll, detta för att öka kännedomen om våra framtida medarbetare. 

Tekniska – alla små geniers favoritställe

Tekniska verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap – med sikte på innovation och entreprenörskap för en hållbar framtid. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska är Sveriges största tekniska museum med Science center och hade 387 697 besökare 2019.

Tekniska är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen. Se också www.tekniskamuseet.se.

Maker Tour – programmering i skolan

Maker Tour – programmering i skolan vänder sig till elever i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadieklasser i dessa områden. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet. Från mars 2020 har Tekniska museets pedagoger inte kunnat besöka klasserna som vanligt på grund av Coronapandemin. Verksamheten har istället anpassats till rådande situation genom ett innovativt digitalt upplägg. Skolorna får låna museets robotbyggsatser till klassrummen och lärarna och eleverna får digital handledning av museipedagogerna under hela projektets gång, något som har visat sig fungera mycket väl.

Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället. Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt. Härigenom är det också helt kostnadsfritt för skolorna att delta.

Maker Tour – Mot Nya Höjder

På Tekniska bedrivs olika aktiviteter under Maker Tour-paraplyet. Ett av dessa är Maker Tour – Mot Nya Höjder, ett utbildningskoncept som gör det enkelt för lärare att öka sina elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Projektet jobbar också för att bygga broar mellan skolan och näringslivet. Det startade 2014 i Kronoberg och finns idag även i Gävleborg och på Gotland.

Så behandlar vi personuppgifter

För att Tekniska museet ska kunna hantera din ansökan som du skickat in, genomföra intervjuer och fatta beslut i ett rekryteringsförfarande måste vi behandla vissa personuppgifter. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår Integritetspolicy.

Senast uppdaterad 13 oktober 2020.