Klicka för att visa eller ta bort faktarutan. Till startsidan
Länk till Tekniska museets hemsida
Hem Om projektet Snilleblixtar Vattenkraftverken Vattenbyggarna Tillverkarna Skolinformation
 
ELKRAFT - En webbutställning med exempel ur Tekniska museets samlingar
Arbete med montering av en provisorisk tubledning vid Porjus kraftverk (1910-talet)
Alla bilder på denna webbplats går att förstora genom att klicka på dem. Bilderna är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. De går att beställa från Tekniska museet.

Elektricitet är något som vi idag tar för givet. Först när det blir strömavbrott inser vi hur beroende vi är av el. Elektrifieringen i Sverige inleddes för 130 år sedan. Ett centralt årtal i landets industriella och tekniska historia är 1893. Då överfördes för första gången elektrisk kraft från ett ställe till ett annat, med trefas växelström. Från Aseas nybyggda vattenkraftstation i Hellsjön i Dalarna överfördes då kraft till Grängesbergs gruvor, en sträcka på 15 kilometer.

I Tekniska museets samlingar finns ritningar över Hellsjöns kraftverk och en generator därifrån från år 1893. Här finns en båglampa, som användes vid Marma sågverk år 1876. Det var första gången elektriskt ljus användes i praktiskt bruk i Sverige. En av Edisons första glödlampor, från 1881, finns också i föremålssamlingen.

Tekniska museet har föremål, arkivhandlingar, ritningar, fotografier, filmer och litteratur som belyser elkraftteknikens historia och Sveriges elektrifiering, framför allt från tiden 1880-1930. Nu dataregistreras valda delar av dessa samlingar. I den här webbutställningen visar vi ett urval av materialet.