Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Robotics

Bild visar robotsälen Paro. Foto: Nisse Cronestrand.

Det gick att gosa med sälen Paro, ett av utställningens robotdjur. Foto: Nisse Cronestrand.

Man kunde möta humanodien Priscilla, hemroboten Papero och robotsälen Paro i utställningen om robotar från förr, idag och framtiden. Robotics visades på Tekniska museet maj 2003 – februari 2007.

De blir allt smartare, allt mer lika oss människor. De kommer att städa våra hem, laga vår mat, operera våra höftleder, tillverka våra prylar, strida i våra krig, sköta våra äldre, hjälpa handikappade. Vad mer kan de göra? Vart är vi på väg? Hur blir det för oss människor? Är robotarna en ny sorts varelser på Jorden? Kommer människa och maskin att bli ett?

Robotar i alla former

I utställningen Robotics kunde man uppleva roboten i alla dess former. Här fanns nöjesrobotar, industrirobotar, personliga hjälprobotar, vårdrobotar och robotar från filmens och litteraturens värld. Utställningen var indelad i olika avsnitt där man kunde bekanta sig med olika områden inom robottekniken.Hur fungerar en robot?

Vad är en robot och hur fungerar den? I Robotlabbet kunde man med hjälp av olika experimentstationer på egen hand ta reda på det. En robot samlar information om omgivningen med hjälp av sensorer  eller ”sinnen”: syn känsel, lukt, och hörsel, bearbetar informationen med ett dataprogram och utför en handling. Man kunde till exempel testa den elektroniska näsan som känner av när man skriver med tusch, stationen logikträdet som förklarade hur en dator tänker, och robotarmen som lyfter pingisbollar. Eller försöka knyta ett par skor med griptänger och förstå hur svårt det är att få en robot att göra saker som människor klarar av.

Robotzoo

I Robotzoo visade vi upp några livs levande robotdjur som byggts av studenter vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Man mötte de busiga robotungarna, ormen Kaa och Rocke Rocka eller robotfågeln Kalle kakadua.

Hemmet

Många tror att hushållsrobotar, som hjälper oss att städa, laga mat och som håller oss sällskap kommer att bli nästa stora produkt, lika oumbärlig som persondatorn eller mobiltelefonen. I Hemmet visades en rad olika hemrobotar, både sådana som man redan idag kan köpa t ex dammsugare och gräsklippare, och sådana som vi kanske kommer att få se i framtiden. Vad sägs om ett robotstrykjärn eller en automatisk bordstorkare?Fabriken

Huvuddelen av de robotar som finns idag är s k industrirobotar som används inom industrin för en mängd olika uppgifter t ex hopsättning, svetsning, målning och sortering. Robotar kan överta många monotona, ohälsosamma och farliga uppgifter, men samtidigt försvinner arbetstillfällen. I Fabriken visades två olika typer av industrirobotar från ABB, en s k flexpicker som man kunde programmera att skriva sitt namn och en robot som kunde trolla.

Gosa med Paro

Hemmet är bara ett av de områden som vi i framtiden kan vänta oss fler robotar. Redan idag finns robotar som används inom sjukvård t ex den japanska sälliknande roboten Paro, som b la finns på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm.Kontakt och mer information Lars Paulsson
Kommentarer
Stängd för fler kommentarer

Senast uppdaterad: 2013-04-18

Vill du veta mer om robotar?

I samband med utställningen togs en webbutställning fram.
Till webbutställningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare