Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Övergivna platser

Ruinerna efter pappersbruket i värmländska Deje. Foto: Jan Jörnmark.

Ruinerna efter pappersbruket i värmländska Deje. Foto: Jan Jörnmark.

Runtom i landet finns det mängder av övergivna platser: verkstäder, industrier, bostäder, bensinstationer och semesterbyar. I utställningen visade Jan Jörnmark i sina bilder hur globaliseringen och den snabbt växande digitala tekniken har påverkat Sverige på kort tid. Övergivna platser visades på Tekniska museet februari - augusti 2010.

Efter andra världskriget hade Sverige en lång tillväxtperiod. De gamla basindustrierna med bland annat varv, sågverk, sockerbruk dominerade bruksorterna och var viktiga för vår ekonomi. Men den världsomspännande ekonomin med billiga råvaror och billig arbetskraft konkurrerade ut de gamla företagen som blev rationaliserade, utflyttade eller nedlagda. I industribygderna kan man idag se tomma industrilokaler, bostäder och folkparker; spår av ett försvunnet samhälle. Varför dör vissa platser ut och vittrar bort medan andra växer i rekordfart?

Till stor del är det den nya tekniken, mikroelektroniken, som ligger bakom förändringen. Och det går fort. Den som inte hänger med när kassaregister, kameror, tidningar, bilkartor m.m digitaliseras går under. Industri efter industri slås ut och hela landskapsbilden förändras på grund av den digitala tekniken.

Ett nytt samhälle växer fram

Ett annat samhälle växer fram där mindre än en sjättedel arbetar i de så kallade basnäringarna. Samtidigt ökar den digitala informationen lavinartat och varor omsätts i en allt snabbare takt i en globaliserad ekonomi. Och det är i storstäderna detta sker. Här finns en marknad och både kreativitet och nyskapande för att klara omvandlingen.

Utställningen beskrev utvecklingen från bruk till storstad med ett 100-tal av Jan Jörnmarks suggestiva bilder.

Kommentarer
 1. Kicki Miles
  Hej Michael. Klicka på länken i högerkolumnen "Se bilder från utställningen", så kan du se Jan Jörnmarks foton från utställningen. /Webbredaktionen
  # 2
  2010-06-14 08.51
 2. Michael Tavic
  Hejsan!
  Om man inte har möjlighet att komma och titta på denna spännande utställning, finns det då någon chans att man kan få tag på en fotokatalog eller liknande? Eller finns bilderna måhända på internet någonstans? Tacksam för svar /Michael Tavic
  # 1
  2010-06-13 13.50
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Senast uppdaterad: 2012-04-02

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare